Európai Unió;Szijjártó Péter;gázár;energiaválság;

Szijjártónak megígérte a Gazprom, hogy semmi baj nem lesz a Török Áramlattal

A tárcavezető egyúttal rendreutasította azon politikusokat, akik a gázársapka bevezetését szorgalmazzák. 

Ha azt a kérdést tennénk fel, hogy akkor rontott vagy javított a helyzeten a mai energiatanács-ülés, akkor azt tudom mondani, hogy nem rontott, de olyan javaslatok elfogadására nem is tudott sor kerülni, amelyek igazán javítottak volna a jelenlegi helyzeten - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter, pénteki, brüsszeli sajtótájékoztatóján.

Szijjártó Péter az Európai Unió energiaminisztereinek tanácsülésén vett részt, melyet a cseh elnökség hívott össze. A tárcavezető jelezte, hogy az Európai Bizottság által előterjesztett vészhelyzeti intézkedések nem tartalmazzák a gázra vonatkozó ársapkát. Ezt jó hírnek nevezte, mivel ennek bevezetése kifejezetten káros lett volna az energiaellátás biztonsága szempontjából. Ismertetése szerint egy olyan csomag került eléjük az ülésen, mely négy elemet tartalmaz.

Ennek egyike a villamosenergia-fogyasztás csökkentése, mely nagyobbrészt önkéntes lenne. Egy kisebb, 5 százalékos csúcsidőszakban megvalósítandó felhasználáscsökkentést fogadott el a Tanács kötelezőként, ám ez nem befolyásolja negatív irányba a magyar szavazatot. Emellett a csomag tartalmaz egy javaslatot arra, hogy állami beavatkozás történhessen a villamosenergia kiskereskedelmi áraiba. Ez egy önkéntességet feltételező döntés a politikus szerint, így ezt elfogadhatónak tartja, hiszen semmifajta kötelezettséget semmilyen módon nem ró senkire.

A másik két pont, már kötelezettségekkel járna. Az egyik az úgynevezett infra marginális villamosenergia-termelők bevételeinek a korlátozása. Ez gyakorlatilag azon energia-előállító vállalatokra kivetett pénzügyi teher, akik nem földgázból állítják elő a villamos energiát, hiszen minden más előállítási mód olcsóbb a villamos energia előállításának, mint a földgáz. Egy ilyen rendszer Magyarországon már működik, ez a kötelező átvételi támogatási rendszer, tehát itt igazából megint csak nem találták fel a spanyol viaszt - magyarázta.

A másik intézkedés pedig arról szól, hogy szolidaritási hozzájárulást kell kivetni a kőolaj, földgáz, szén és finomítói ágazatban megtermelt többletnyereségre. A miniszter emlékeztetett, Magyarországon már extraprofit-adót vetettek ki erre a szektorra, így jelezte, a két kötelező elemet is tartalmazó javaslat újabb intézkedési kényszert Magyarországra nem ró, s ezen megállapítását a tanácsülésen senki sem cáfolta. 

„Ez a csomag alkalmatlan arra, hogy megoldást hozzon a jelenlegi energiaellátási válságra Európában. Mindenesetre ártani talán nagyon már nem árt, de használni meg azt hiszem, hogy semmiképpen sem, tehát ettől az európai energiaellátási válságnak a megoldását várni nem lehet”

- vonta le a konzekvenciát Szijjártó Péter. A megoldás: több földgáznak kellene lennie a piacon, mivel ez segítene az árak letörésében. Megismételte, hogy milyen veszélyes lenne az ársapka bevezetése, mely Magyarország energiaellátását alapvetően lehetetlenítené el.

Emellett felmondta azt a kormányzati panelt is, miszerint nem hajlandók megfizettetni a magyar emberekkel a háború árát. Megjegyezte, Magyarország földgázellátásának kérdése gyakorlatilag a jelenleg egyetlen zavartalanul működő szállítási útvonaltól, a Török Áramlattól függ, melyet a legutóbbi megállapodásunk szerint a Gazprom száz százalékban leszállít. Tett egy dühödt kiszólást azokra, akik az ársapkát javasolják, mivel ők állítólag semmilyen módon nem érintettek ebben a kérdésben. „Világosan megkértem a tanácsülésen a címzetteket, hogy legyenek kedvesek, ezt fejezzék be. Ne a mi kárunkra akarjanak itt hősködni, ne a mi kárunkra akarjanak mindenfajta ársapka javaslatot bevezetni” - idézte fel a történteket. 

Szijjártó Péter azt mondta, tárgyaltak az Északi Áramlat ellen elkövetett szabotázsakciókról. Azt hangoztatta, Európában még nem nagyon volt olyan, hogy egy energiaszállítási útvonalat fizikai támadás érjen. Jelezte, amikor megjelentek a merénylettel kapcsolatos információk, akkor a kormány azonnal megkereste a Gazpromot, 

„ahonnan azt az információt adták, hogy a gázvezeték (a Török Áramlat - a szerk.) zavartalanul működik és zavartalanul is fog működni, és biztosítottak minket arról, hogy Magyarország a jövőben is meg fogja kapni a Török Áramlaton keresztül a szerződésekben rögzített mennyiséget, és hogy a felmerült jogi, szolgáltatási problémák megoldásán pedig a hollandokkal dolgoznak.”

A kormánymédia felvetésére Szijjártó Péter azt mondta, a paksi atomerőmű építésével kapcsolatos mindenfajta közvetett és közvetlen szankciót elutasítanak, valamint világossá tette: a magyar energiabiztonság és a szuverenitás elleni támadásnak tekintenek minden kísérletet ami késeltetni szeretné a paksi beruházást.