rendőrség;áldozatok;tragédia;Indonézia;pánik;könnygáz;futballmérkőzés;

Legalább 125 ember vesztette életét egy indonéziai futballmérkőzésen kialakult tolongásban

A tömegpánik azután tört ki, hogy a rendőrség könnygázzal fújta le a hazai Arema FC pályára berohanó szurkolóit. Az Arema hazai pályán 2-3-ra kikapott a nagy riválisának számító Persebaya 1927 nevű csapattól.

Legalább 125 ember vesztette életét egy indonéziai futballmérkőzésen kialakult tolongásban szombaton – adta hírül a BBC.

A brit közszolgálati műsorszolgáltató videót is megosztott a történtekről, benne felkavaró képsorokkal.

Nico Afinta kelet-jávai rendőrfőnök tájékoztatása szerint a halottak között két rendőr is van. Elmondása szerint mintegy háromezren rohantak be a pályára.

További több százan megsérültek a tolongásban, amely azután alakult ki, hogy a rendőrség könnygázzal fújta le a hazai Arema FC – amelynek székhelye a Kelet-Jávában fekvő Malangban található – pályára berohanó szurkolóit. Az Arema hazai pályán 2-3-ra kikapott a nagy riválisának számító Persebaya 1927 nevű csapattól, ezután rohantak be a pályára a hazai csapat drukkerei.

A kialakult pánikban ezrek kezdtek el a Kanjuruhan stadion kijáratai felé özönleni, a kialakult tolongásban sok embert agyontapostak, sokan megfulladtak.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) felhívta a figyelmet arra, hogy tilos könnygázt bevetni a szurkolótömeg feloszlatásához. Gianni Infantino elnök a tragédiával kapcsolatban úgy fogalmazott, „sötét nap ez mindenki számára, aki érintett a futballban, és egy felfoghatatlan tragédia”.

Egy szemtanú a BBC-nek azt mondta, a rendőrség számos gáztöltényt lőtt ki „folyamatosan és gyorsan”, miután a helyzet elfajult a drukkerekkel. A brit közszolgálati műsorszolgáltató szerint

az emberek olyannyira reménytelenül próbáltak meg kimenekülni, hogy az egyik kijárat melletti falon lyukat ütöttek, a befelé nyíló ajtókat pedig kitörték.

A kijárat mellé gyertyákat helyeztek el az áldozatok emlékére.

Az indonéziai hatóságok egy időben 174 halálos áldozatról számoltak be, ám ezt később módosították 125-re.

Joko Widodo elnök a „az ország újabb futballtragédiájának” nevezte a történteket, és elrendelte az összes mérkőzés felfüggesztését a vonatkozó vizsgálat lefolytatásáig.

Drukkerek által megosztott videofelvételeken azt látni, amint a hazai csapat szurkolói a mérkőzés végét jelző sípszó után berohannak a pályára, a rendőrség pedig válaszul könnygázt lő ki.

Az indonéz labdarúgó-szövetség közölte, hogy vizsgálatot indított, hozzátéve, hogy az incidens „elhomályosította az indonéz futball arcát”.

A BBC megjegyzi, Indonéziában újdonságnak számít az erőszak a futballmérkőzéseken, mindazonáltal összetűzésektől tartva a rivális Persebaya drukkereinek megtiltották a jegyvásárlást.