Orbán-kormány;üzemanyag;MOL;Hernádi Zsolt;kormányinfó;árstop;

2022-12-06 22:40:00

Itt a rendkívüli bejelentés, az Orbán-kormány megszünteti a benzinárstopot

Kedd éjjel 23 órakor hatályba is lépett az intézkedés. Ellátási stabilitásról egy-másfél hónap múlva lehet beszélni.

Vége a benzinárstopnak Magyarországon, az Orbán-kormány nem tudja tudja biztosítani a literenkénti 480 forintos árat – jelentették be azon a sajtótájékoztatón, amelyet Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tartott Hernádi Zsolttal, a Mol elnök-vezérigazgatójával kedd este fél 11-kor.

Gulyás Gergely „a brüsszeli szankciókra” és az Oroszországot sújtó, hétfőn életbe lépett EU-s kőolajszállítási tilalomra hárította a felelősséget mindezért.

Hernádi Zsolt arról beszélt, soha nem látott krízishelyzet alakult ki az országban, utoljára a 70-es 80-as években lehetett látni ilyesmit. Ha egy szóval lehet jellemezni a helyzetet, akkor a káosz szót használja. Állítása szerint nem tudja már elmondani, hány telefon, kérés érkezett azzal kapcsolatban, hogy hova lehet menni benzinért, a Mol 31 éve alatt nem történt ilyesmi - jellemezte a horribilis ellátási problémákat. Ismertette azt is, hogy a forgalom hatalmas mértékben megnőtt a töltőállomásokon. Olyan korlátozásokat kellett bevezetni, amelyekre soha nem volt példa.

- jelentette ki, hozzátéve, mindent megtettek az ellátás biztosításáért. A termelésből hiányzó áru nagy részét Szlovákiából hozták ki, többet azonban nem tudnak hozni. Vissza kell hozni az importot az egyensúly helyreállításához, ez azonban árstop mellett nem lehetséges - fogalmazott Hernádi Zsolt.

A kormányzati szólamokhoz igazodva a Mol-vezér azt is elmondta, a szankciók miatt ugyancsak kritikus helyzet fog előállni. Emellett a háborús helyzet jelentőségét is hangsúlyozta.

– jelezte Hernádi Zsolt. Elmondása szerint „ma kell lépni” ahhoz, hogy jövőre egy stabil, importtal megtámogatott energiahelyzet legyen Magyarországon. Mindent meg kell tenni ahhoz, hogy az ellátás biztonsága ne sérüljön - mondta, emellett leszögezte, az árstop kivezetése nagy mértékben segíteni fog.

A hvg.hu afelől érdeklődött Hernádi Zsoltnál, kijelenthető-e, hogy a szankciók miatt szűnik meg az árstop, erre hangsúlyozta, hogy a szankciók rengeteget ártanak Európának, de közölte, az árstopot azért kell kivezetni, mert mára diszfunkcionálissá vált.

Arra a kérdésre, hogy helyreáll-e az üzemanyagszállítás a karácsony közeledtével, Hernádi Zsolt úgy válaszolt, normalizálódni fog a piac, a sokkszerű vásárlási kedv nem fog megismétlődni. A mostani lépés jelentősége, hogy az életbe lépő uniós szankciók hatásaira milyen módon készül fel az ország.

Ha a hiány mértéke eléri azt a szintet, hogy az ellátás nem lesz biztosított, az árstop elveszíti az értelmét - tette hozzá Gulyás Gergely.

- válaszolta Hernádi Zsolt a kormánypárti Hír TV kérdésére.

A Telex kérdésére, hogy mikor lett volna először indokolt kivezetni az árstopot, a Mol-vezér úgy válaszolt, hogy a nyári helyzet már meglehetősen nehéz volt, már ekkor hozzá kellett nyúlni a stratégiai készletekhez az ársapka fenntartása érdekében. Hozzátette, erről nem ő döntött, meg se kérdezték erről, ez egy politikai döntés, mindössze azt tudták jelezni, hogy milyen ellátási problémák léphetnek fel ezzel. Ők mindig közölték, hogy milyen kockázatok rejlenek a lépésben, de hangsúlyozta, nem ők a politikai döntéshozók, „az egy másik szakma”.

Arra a kérdésre, hogy van-e felelőssége az Orbán-kormánynak a kialakult helyzetben, Gulyás Gergely kitérő választ adott, azt hangsúlyozta, hogy a kormány „mindent megtett”, és amíg lehetett, tartották az árstopot. Szerinte nagy dolog, hogy 13 hónapon keresztül 480 forintért adták a benzint. Gulyás Gergely visszakérdésre sem válaszolt a felelősségre vonatkozóan, közölte, hogy ő az érdemeikről szeretne beszélni.

Az Index kérdésére, hogy miért nem tettek megelőző intézkedéseket, Gulyás Gergely megismételte, hogy addig van értelme az árstopnak, amíg az ellátás biztonsága garantálható. Innentől kezdve nem tudtak tovább várni, mert ha nincs benzin, akkor senki nem fogja értékelni, hogy ha lenne, akkor olcsó lenne.

Arra a kérdésre, hogyan érinti az intézkedés a taxisokat, fuvarozókat, úgy válaszolt, az Orbán-kormány kész a tárgyalásokra, de természetesen minden érintettet érzékenyen érint a téma.

hozzátéve, ne azért haragudjanak rájuk, mert most kivezetik az árstopot, annak kell örülni, hogy eddig volt. Ez a kérdés az ellátás biztonságáról szól. Megismételte, ők jelezték az ellátási problémákat, innentől kezdve a kormány felelőssége, hogy hogyan dönt. Arra, hogy mikortól tudnak újra szállítani a kisbenzinkutaknak, Hernádi Zsolt nem adott konkrét választ, de közölte, hogy szerinte fel fogják tudni venni a korábbi kapcsolataikat import terén.

Az RTL felvetette, hogy korábban is lehetett tudni a készlethiányról, így megkérdezte, hogy tényleg nincs-e felelőssége az Orbán-kormánynak. Gulyás Gergely ismét kitért. Szerinte a döntés az árstopról siker volt, de „a szankciók miatt” nem tarthatják fenn tovább. Gulyás Gergely szerint ugyanakkor a jelenleg meglévő stratégiai készletek is elegendőek.

A minisztert kérdezték Matolcsy György árstopokat bíráló kijelentéseiről, de a miniszter erre is kitérő választ adott, gazdaságpolitikai vitának nevezte a dolgot.

A Mandiner az élelmiszerárstopok fenntarthatóságáról kérdezett, amire a miniszter elismerte, hogy szólnak indokok a kivezetése mellett, de amíg az ellátás biztosítható, addig fenn akarják tartani őket.

A hvg.hu arról is kérdezett, hogy az árstop esetleges visszavezetése lehetséges-e a jövőben, erre Gulyás Gergely azt közölte, „soha ne mondd, hogy soha”. Végezetül a lap megemlítette, hogy ahhoz képest, hogy a kormány végig a szankcióra és a háborúra fogta a dolgot, bőven a háború előtt vezették be az árstopot. Arra a kérdésre, hogy akkor mi volt az ok, Gulyás Gergely a koronavírus infláció felhajtó hatásairól beszélt.

A Mol kedden ismerte el, hogy kritikus üzemanyaghiány alakult ki a töltőállomásokon, a kicsiket tömörítő Független Benzinkutak Szövetségének (FBSZ) az elnöke hétfőn kijelentette, hogy ennek az üzemanyaghiánynak a megszüntetéséhez azonnal el kellene törölni a nem prémium 95-ös benzin és a nem prémium gázolaj árstopját.