Honvédelmi Minisztérium;összeférhetetlenség;Szalay-Bobrovniczky Kristóf;

2022-12-23 06:00:00

Kiszállt nyomdaipari cégéből Szalay-Bobrovniczky Kristóf, napokkal cikkünk megjelenése után

A miniszter cégügyeiről még november 16-án számoltunk be.

Kiszállt nyomdaipari cégéből Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, alig hat nappal azután, hogy lapunk írt a vállalkozásáról – tudtuk meg. A miniszter cégügyeiről még november 16-án számoltunk be, akkor azt írtuk, hogy a miniszter vagyonkezelő cége, a VBPS Ingatlankezelő Kft. pár hónappal az április 3-i parlamenti választás előtt, január közepén vásárolta be magát a Print Direct Hungary Kft.-be.

A nyomdaipari és reklámügynökségi tevékenységgel foglalkozó cég egyébként éves szinten mindössze félmilliárdos forgalmat bonyolít, készülő honlapjáról sem derült ki semmi, csupán annyit írnak: „Nagyformátumú nyomdai szolgáltatások.”

Ugyanakkor a VBPS Ingatlankezelőnél is érdekes mozgások zajlottak október táján.

A magyar cégvilágban kevésbé elterjedt megoldás lényege, hogy egy szerződésben átruházzák egy adott cég, vagyonelem tulajdonjogát egy olyan vagyonkezelőre, aki onnantól rendelkezik az adott vagyonnal, ám az átruházó neve háttérben marad, miközben részesül a cég hasznából.

Az ügylet előtt pár nappal alapított SBA Invest sajátossága, hogy

Így a Németvölgyi úti címen található az a London Capital Zrt., melynek korábban a Las Vegas Casinókban volt részesedése Garancsi István NER-oligarcha mellett, de itt volt a Magyar Aerojet Befektetési Vagyonkezelő is, amelyen keresztül Szalay-Bobrovniczkynek résztulajdona volt a korábban MFB hitelből feltőkésített, majd ebből csehországi repülőgyárat vásárolt HSC Aerojet Zrt.-ben.

De ugyancsak ide volt bejelentve a Magyar Vagon Befektetési Vagyonkezelő, amely egy cégáttéten keresztül korábban az orosz Transmasholdinggal közösen csípett meg egy óriás, 1400 darabos egyiptomi állami vonatkocsi-tendert. Idén nyáron az oroszok kiszálltak a Transmasholding Hungary Kft-ből. Közben a miniszterré avanzsált Szalay-Bobrovniczky is búcsút intett a Magyar Vagon-beli részesedésének. Igaz, ez sem vándorolt messzire: egy olyan magántőkealaphoz került a részesedése, amelynek alapkezelőjéről a napi.hu írta meg, hogy az Hernádi Zsolt Mol-vezér egyik cége.

A bizalmi vagyonkezelő SBA tulajdonosa egy I. kerületi személy, akiről a céghálóból leginkább az tűnik ki, hogy több jachtos vállalkozása van. Cikkünk megjelenése előtt kerestük a Honvédelmi Minisztériumot, hogy a tárcavezetőnek van-e bármilyen formában köze a 2022. október 6-án bejegyzett SBA Invest Kft.-hez, továbbá mi annak az oka, hogy egykori cége, a VBPS Ingatlankezelő Kft. nem sokkal cikkünk megjelenése után kiszállt a Print Direct Kft.-ből. Kérdéseinkre lapzártánkig nem kaptunk választ.