egészségügy;egyeztetés;egészségügyi reform;Magyar Orvosi Kamara;Takács Péter;

2022-12-22 20:22:00

Online adásban magyarázkodott Takács Péter államtitkár az orvosi kamara vezetőinek, de annyit elárult, rendeződik a szakdolgozók bére

A találkozóra azután került sor, hogy a Magyar Orvosi Kamara kedden közleményben jelezte, „nem hagyják szó nélkül” az egészségügyi reform újabb tervezett rendeleteit. 

Másfél ezren követték nyomon Takács Péter egészségügyi államtitkár és a Magyar Orvosi Kamara (MOK) vezetőinek online közvetített csütörtöki délutáni egyeztetését – az indulatos kommentekből pedig kiderült, hogy jobbára felzaklatott orvosok hallgatják a vitát. A találkozóra azután került sor, hogy a MOK kedden közleményben jelezte, „nem hagyják szó nélkül” az egészségügyi reform újabb tervezett rendeleteit. Erre Takács Péter államtitkár személyes konzultációt ajánlott, de a MOK ezt csak úgy fogadta el, ha az interneten bárki követheti a beszélgetést.

A találkozó feszült hangulatban kezdődött, miután az államtitkár a Mandinernek adott friss interjújában oda-oda szólt a köztestületnek. Többek között azt mondta: „Nagyon nem könnyű eligazodni a kamara kommunikációján, főleg azért, mert egymásnak ellentmondó – gyanítom, egyesektől politikai érdekekből is fűtött – vélemények jönnek a szervezet különböző tisztségviselőitől.” Az államtitkár ugyanakkor jelezte, a maga részéről hajlandó lezártnak tekinteni a kamara és a közte kialakult adok-kapokot, majd rátért a reformokra:

A nagy átalakítások kapcsán megkérdezték tőle, hogy miért nem kaphat az orvostársadalom több információt arról, milyen szakértői anyagokból dolgozik a kormányzat. Miért nem ismerhető meg például a Boston Consulting Group tanulmánya? Erre Takács Péter azt válaszolta:

„Mert vannak benne olyan dolgok, amiket Magyarországon lehetetlen megvalósítani, de arra tökéletesen alkalmasak lennének, hogy mondjuk ügyesen összeollózva, a sajtó úgy tudja tálalni, hogy itt minimum népirtásra készülünk. Például tartalmazza, hogy 100 helyett 60 kórház maradjon csak Magyarországon. Ezt nyilván nem fogjuk megvalósítani, mert a társadalom jelen egészség kulturális szemlélete mellett nem lehet 60 kórházra koncentrálni az ellátást. Egyébként, hogyha az átstrukturálás meg is van, kórháznak kell nevezni azt a lakosság közeli ellátóhelyet, ahol az egészségügyi problémáival tud fordulni, ez a szociokultúra Magyarországon.”

Hozzátette: egy nemzetközi cégnek számtalan ilyen meglátása van, amiből a kormány nagyon sokat nem fogad meg. Amit viszont megfogad, azt jogszabályok formájában láthatja mindenki, akár az egész társadalom is.

Takács Péter utalt arra is, hogy

Ám, az hogy ez mennyire nem egyszerű, az rögtön kiderült, amikor az új házi- és fogorvosi indikátorrendszer anomáliáit kezdte firtatni Nagy Ákos fogorvos, a kamara alelnöke. A fogorvosok a megjelent tervezetet úgy értelmezték, hogy ellehetetleníti őket, a kormányzat viszont a minőségi munka ösztönzését látja benne.

E témában a fórumra Takács Pétert kísérő Kőrösi László, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgató helyettese pontosított. Szerinte miközben 2018 óta duplájára nőtt a finanszírozás, a fogorvosok harmadával kevesebb beavatkozás végeznek most, mint a járvány előtti utolsó évben. „Naponta rengeteg megkeresést kapunk a betegektől, hogy nem látják el őket. És, ha összevetem a kettőt, hogy mennyivel nőtt a finanszírozás, és mennyivel csökkent a betegellátás mennyisége, akkor az diszkrepanciát mutat” – mondta Kőrösi László.

A kamara tisztségviselői szerint az új rendszer nem minőségi ellátásra ösztönöz, hanem épp ellenkezőleg. Az energiaválság pedig meglehetősen nehéz helyzetbe hozza az ellátókat. Takács Péter jelezte: három tárca próbálja megoldani az állam által fenntartandó szolgáltatások energiaköltségeinek kompenzálást. Ez körülbelül 2000 milliárd forintot kíván. Hozzátette: ebből az egészségügyi szolgáltatókat érintő részt nem az E-Alapból szeretnék finanszírozni.

Szóba került az orvosok minőségi munkájának értékelése is. A kamara képviselői ezúttal is hangsúlyozták,

Vita volt a magánellátásban dolgozó orvosok húsz órás kötelező állami munkavégzésével kapcsolatban is. Végül tisztázódott, hogy az a havi húsz óra már csak 16 óra vagy ügyelettel 8 óra. Azt, hogy ezt pontosan ki, hol teljesítheti, arról az Országos Kórházi Főigazgatás vezetője tesz közzé ajánlott intézményi listát. Kiderült, hogy a szabály nem fog vonatkozni a fogorvosokra, háziorvosokra, illetve a foglalkozás-egészségügyi orvosokra, gyógyszerészekre. A működési engedély megújításának új szabályát fokozatosan fogják bevezetni és öt év alatt – az államtitkárság kalkulációi szerint – 3,3 hónapot kell majd eltölteniük az érintetteknek az állami ellátóknál.

Takács Péter beszélt arról is, hogy a szakdolgozókkal kapcsolatban több évtizedes problémát kell megoldaniuk. Az egyik a bérezésük, a másik a szakmai kompetenciáik rendezése.

Az államtitkár csak annyit mondott: „Jó, előremutató döntés született. Úgy látom az anyagi oldala rendeződik” – mondta.