újév;infláció;háború;ünneplés;világ;tűzijátékok;2023;

2023-01-01 11:24:00

Tűzijátékokkal köszöntötték az újévet világszerte a háború és a Covid árnyékában

Kijevben Moszkva rakétázott, miközben Putyin végső győzelemre hívta az oroszokat Ukrajna és a Nyugat ellen.

Világszerte megünnepelték az új évet és ezzel lezárul az év, amely háborút hozott Európában, új fejezetet nyitott a brit monarchiában és általános inflációs aggodalmakat hozott világszerte. Először a Csendes-óceán középső részén fekvő Kiribatit és Szamoát érte el 2023, majd időzónáról időzónára egyre nyugatabbra, Ázsián és Európán keresztül az amerikai földrészt is.

Párizsban ezrek ünnepeltek a Champs-Élysées-n, míg Emmanuel Macron francia elnök televíziós újévi beszédben ígéretet tett az Oroszország által több mint tíz hónapja megtámadott Ukrajna támogatására. Londonban megkondult a Big Ben, a Temze partján több mint  százezren gyűltek össze, hogy megnézzék a tűzijátékot a London Eye fölött. II. Erzsébet emlékét idéző képet is kivetítettek az égre.

Az ukrán fővárosban Kijevben úgy indult az új év, ahogy zárult. Az orosz támadások folytatódtak szilveszterkor is. Éjfélkor a főváros, Kijev utcái kihaltak voltak, az új év egyetlen jele az volt, hogy a helyi lakosok az erkélyükről kiabálták, hogy „boldog új évet és dicsőség Ukrajnának”. Fél órával az új év beállta után máris megszólaltak a légiriadó szirénái Kijevben, majd robbanások hangja hallatszott. Vitalij Klicsko kijevi polgármester azt mondta, hogy robbanás történt a főváros egyik kerületében, egy lelőtt rakéta darabjai pedig megrongáltak egy autót a városközpontban.

– Nincs más lehetőségünk, mint a győzelem – idézte a Sky News Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újévi üzenetét, aki szerint az egész ország és minden megyéje „egy csapatként” harcol. Az államfő ígéretet tett arra, hogy visszaadja hazájának azokat a területeket, amelyeket Moszkva szeptemberben „annektált”.

Ezzel szemben Vlagyimir Putyin orosz elnök  a hagyományokkal szakítva, nem a Kreml falainál, hanem katonák között mondott beszédet, amelyben kijelentette: „A haza védelme szent kötelességünk őseink és leszármazottaink felé. Az erkölcsi, történelmi igazság a mi oldalunkon áll.” Győzelemre buzdított a Nyugat ellen, mondván, hogy „Oroszország elpusztítására készülnek Kijev felhasználásával” és ezt soha nem engedi meg.

Miközben New York folytatta a százéves tradíciót, az ikonikus Times Square-en az éjféli visszaszámlálás azzal ért véget, hogy leereszkedett egy csaknem hattonnás, csaknem négy méter átmérőjű kristállyal borított színes fényeket kibocsátó gömb a magasból, „a szeretet ajándéka” üzenetével, majd konfetti hullt az ünneplőkre. 

Brazíliában, Rio de Janeiro Copacabana strandján viszont alig néhány ezres tömeg fogadta az új esztendőt és követte a szokásosnál rövidebb tűzijátékot, miközben több brazil város lemondta az ünneplést a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos aggodalom miatt. A járvány előtt az újévi ünnep általában több mint 2 millió embert vonzott a Copacabanára.

Törökország legnépesebb városában, Isztambulban utcai mulatságokkal és tűzijátékkal köszöntötték 2023-at. A Páduai Szent Antal katolikus templomban keresztények tucatjai imádkoztak az új évért, és megemlékeztek a szombaton elhunyt XVI. Benedek nyugalmazott pápáról.

A Reuters megjegyezte, Kína újév-köszöntésére is árnyék vetült az újabb Covid-hullám miatt. Peking decemberben felhagyott az addigi szigorú „zéró Covid” politikájával, ami után a fertőzések ugrásszerűen megnövekedek. Ennek ellenére Vuhan városában, ahol a járvány három évvel ezelőtt kezdődött, emberek ezrei gyűltek össze a rendőrség figyelmeztetése ellenére, továbbá Sanghajban is sokan nyüzsögtek a történelmi folyóparti sétányon, a Bundon.

Mindeközben Ausztrália az első korlátozásoktól mentes szilveszterrel indította az ünneplést két év COVID-zárlat után. Sydneyben káprázatos tűzijátékkal köszöntötték az újévet, a programban először szerepelt a Harbour Bridge melletti szivárványos vízesés.