MSZP;Európai Bizottság;Tállai András;öregségi nyugdíj;helyreállítási terv;

PM: Nincs napirenden az öregségi nyugdíjkorhatár emelése

Mint ahogy a nők kedvezményes nyugdíjba vonulásának lehetőségét sem törlik el. 

„Megszüntetik-e a »nők40« korai nyugdíjba vonulás lehetőségét? Milyen módon fogják szankcionálni a korai nyugdíjazást?” - címmel tett fel írásbeli kérdést az MSZP országgyűlési képviselője a Pénzügyminisztériumnak. 

A Komjáthi Imre által jegyzett dokumentumot a Magyar Narancs vette észre. Ahogyan arról mi is írtunk, felmerült, hogy a kormány hozzányúl a nyugdíjrendszerhez, mivel ez az uniónak ígért magyar helyreállítási tervben is szerepel. Ennek végrehajtása magában foglal egy a nyugdíjrendszert érintő független nemzetközi szakértői jelentést, a szakpolitikai javaslatok konkrét kidolgozását és nyilvános konzultációját, a részletes hatásvizsgálatot, s persze a módosítások hatályba lépését.

Azonban a Varga Mihály helyett válaszoló Tállai András miniszterhelyettes megnyugtatott mindenkit, hogy 

az öregségi nyugdíjkorhatár emelése nincs napirenden.

A politikus megjegyezte, a korábbi nyugdíjazás lehetővé teszi például a nagymamák számára, hogy aktívabb szerepet tudjanak vállalni unokáik gondozásában, ezzel közvetett módon segítve a fiatal édesanyák visszatérését a munkaerőpiacra. Ugyanakkor nyomatékosította, a kabinet „természetesen” a nők kedvezményes nyugdíjba vonulásának lehetőségét sem tervezi megszüntetni.