Irán;tüntetések;kivégzések;

2023-01-07 18:47:00

Ismét tüntetőket végeztek ki Iránban

Immár négy tiltakozót végeztek ki a közel-keleti országban a rendszerellenes tüntetésekkel összefüggésben.

Ismét tüntetőket végezte ki Iránban, így már négy tiltakozót végeztek ki a közel-keleti országban a szeptemberben, egy nő őrizetben bekövetkezett halálával kirobbant rendszerellenes tüntetésekkel összefüggésben – derül ki a BBC szombati beszámolójából.

Mohammed Mahdi Karamit és Szejjed Mohammed Hosszeinit bűnösnek találták abban, hogy állítólag felelősek voltak egy félkatonai tiszt haláláért.

A két férfit decemberben ítélték halálra, ám fellebbeztek a döntés ellen azt állítva, hogy kínzással kényszerítették őket hamis vallomásokra.

Különösen gyanús, hogy

– tudatta az Iráni Emberi Jogi Központ (CHRI).

A szervezet ügyvezető igazgatója szerint a vádlottakat „meglincselték”, és esélyük sem volt arra, hogy tisztességes tárgyalásban részesülhessenek.

Emberi jogi szervezetek „koncepciós eljárásnak” minősítették az ügyet.

Az iráni rendszerellenes tüntetéseket egy iráni kurd nő szeptemberi halála váltotta ki. A hidzsáb „nem megfelelő viselete” miatt az iráni erkölcsrendészet vette őrizetbe a 22 éves nőt, a rendőrségi őrizetben pedig életét vesztette. A hatóságok szerint a nő halálát betegség okozta, hozzátartozói azonban nem hiszik el a hivatalos magyarázatot, szerintük a nőt agyonverték.

A tiltakozásokban eddig legalább 516 tüntető, köztük 70 gyerek vesztette életét, továbbá csaknem 20 ezer embert tartóztattak le az iráni emberi jogvédők által működtetett Emberjogi Aktivisták Hírügynöksége (HRANA) szerint. Az összecsapásokban a biztonsági erők 68 tagja lelte halálát.

Jelentések szerint a letartóztatottak közül sokan tűnnek el erőszakos körülmények közepette, vagy teljes elszigeteltségben tartják, kínozzák vagy egyéb rossz bánásmódban részesítik őket.