Budapest;Karácsony Gergely;díszpolgári cím;Fürjes Balázs;Gerő András;

2023-01-11 12:49:00

Posztumusz díszpolgári címet adna Fürjes Balázs Gerő Andrásnak

Erről meg is írta javaslatát Karácsony Gergely főpolgármesternek.

Levelet írt Karácsony Gergelynek Fürjes Balázs, ebben a miniszterhelyettes azt javasolta a főpolgármesternek, hogy adományozzan a főváros posztumusz díszpolgári címet a tegnap elhunyt Gerő András Széchenyi-díjas történésznek.

Az államtitkár Facebookon megosztott levelében emlékeztetett, hogy Gerő András egyik fő kutatási területe Budapest története volt, 1993 és 2010 között pedig a Budapest Negyed várostörténeti folyóirat főszerkesztőjeként is működött.

„Ha valaki, hát ő igazán megérdemli, valójában már rég, még életében meg kellett volna kapnia ezt az elismerést. A kortárs gondolkodók közül ő értette legjobban a város lényegét. Ismerte, értette, látta és szolgálta Budapestet, a nemzet fővárosát mint történeti, kulturális és a szó igaz értelmében politikai testet, jelenséget. Szabadelvű, nemzeti szabadelvű polgár volt, a klasszikus liberalizmus értője és híve. Szerette Budapestet, és egész életében fejet hajtott előtte - itt az idő, hogy Budapest is fejet hajtson neki!” - érvelt Fürjes Balázs.

Az egyetértés valószínűleg meglehet ebben, ugyanis tegnap Karácsony Gergely is méltató szavakkal emlékezett meg Gerő Andrásról: „Tudós volt, aki nem csak érteni akarta a történelmet, de el is akarta magyarázni és nem csak az egyetemi katedráról. Médiaszerepléseiben és publikációiban felkészült volt, és bár következtetései megosztották a gondolataira fogékony értelmiséget, tudását senki meg nem kérdőjelezte” - írta róla.