oktatás;Pécs;gimnázium;polgári engedetlenség;

2023-01-12 07:15:00

Három tanár tovább folytatja a polgári engedetlenséget a Pécsi Művészeti Gimnáziumban

Az igazgató szerint a tankerület nem gyakorolt nyomást az iskola irányítóira annak érdekében, hogy az engedetlenkedők újra tanítsanak, és egyelőre nincs arról szó, hogy a tiltakozókkal szerződést akarna bontani a munkáltató.

Három tanár – különböző módon, de – továbbra is a polgári engedetlenség eszközeivel támogatja a pedagógusok követeléseit a Pécsi Művészeti Gimnáziumban. 

Mint arról írtunk, november 30-án három fővárosi gimnázium nyolc tanárát bocsátották el a munkáltatói jogot gyakorló tankerületi igazgatók, mivel az elküldött oktatók megtagadták a munkát, hogy így támogassák a pedagógustársadalom szakmai- és bérköveteléseit. Az elbocsátásokról értesülve a Pécsi Művészeti Gimnázium hat tanára úgy döntött, hogy maguk is a polgári engedetlenség módszerével tiltakoznak a budapesti kollégák leépítése miatt. Arról is beszámoltunk, december 6-ától a hat tanár nem tartotta meg óráit a gimnáziumban. A pécsi tanárok demonstratív kiállásának az lett a következménye, hogy a drámajátékot és színészmesterséget oktató Tölgyfa Gergelynek december 20-ától el kellett hagynia az iskolát: a 34 esztendős pedagógus próbaidős szerződéssel dolgozott a gimnáziumban, és a Pécsi Tankerületi Központ nem hosszabbította meg épp lejáró kontraktusát.

Mivel másnap elkezdődött a téli szünet, akkor még bizonytalan volt, hogy januártól folytatják-e engedetlenségüket Tölgyfa Gergely társai, s ha igen, akkor az iskola miképp oldja meg a nem tanító pedagógusok pótlását. Szerdán megkérdeztük minderről az iskola igazgatóját, Gosztomné Ivsics Esztert, s tőle megtudtuk, hogy két kollégája továbbra sem tartja meg óráit. Ők mindketten osztályfőnökök, ráadásul egyikük, Bosák Levente az intézmény egyik igazgatóhelyettese. Az ő óráikat és Bosák helyettesi feladatait szétosztották a kollégák között, és ezt tették Tölgyfa Gergely tanóráinak egy részével is. A diákokat képzőművészet, színház, zene és tánc szakon oktató gimnáziumban meg tudták oldani házon belüli a helyettesítést, ám ez – várhatóan – túlórázással jár majd.

A novemberben polgári engedetlenséget hirdető pécsi pedagógusok közül hárman január 9-étől újra tanítanak. A hármak egyike azonban továbbra is a polgári engedetlenek közé sorolja magát. Ő azzal jelzi tiltakozását, hogy nem tölti ki a naplót, noha ez is munkaköri kötelessége.

Ivsics Eszter az előbbiekhez hozzátette: az iskola a következő napokban tudja meg a tankerülettől, hogy vehetnek-e fel pedagógusokat a kieső munkatársak helyettesítésére. Az igazgató – kérdésünkre válaszolva – elmondta:

Beszéltünk Tölgyfa Gergellyel is, őt arról kérdeztük, hogy talált-e munkát, illetve miképp képzeli jövőjét. A Színház és Filmművészei Egyetemen végzett drámatanár azt mondta, egyelőre még pihen, és nem tart a jövőtől, elképzelhető, hogy külföldön keres majd munkát.