Nagy-Britannia;Ukrajna;látogatás;katonai együttműködés;Volodimir Zelenszkij;Rishi Sunak;orosz-ukrán háború;

A katonai segély azonnali növelését jelentette be az Egyesült Királyság az ukrán elnök látogatása alkalmából

A brit kormány ígéretet tett ukrán pilóták kiképzésére is.

Az Ukrajnának nyújtott katonai segély azonnali növelését jelentette be az Egyesült Királyság szerdán Londonba érkező Volodomir Zelenszkij ukrán elnök látogatása alkalmából – jelentette a Reuters hírügynökség.

Ez volt az ukrán elnök második külföldi látogatása az orosz invázió tavaly februári kezdete óta. Az ukrán elnök ezt megelőzően decemberben az Egyesült Államokba tett látogatást, ahol találkozott Joe Biden amerikai elnökkel, továbbá beszédet mondott a kongresszusban. Volodimir Zelenszkij a tervek szerint csütörtökön Brüsszelbe megy, ahol EU-csúcs veszi kezdetét.

Rishi Sunak brit miniszterelnök a Downing Street 10. előtt köszöntötte az ukrán elnököt, aki megköszönte az Egyesült Királyságnak az invázió első napjai óta tartó támogatást, és nagyon jónak nevezte a Kijev és London közötti kapcsolatokat. A brit kormányfő úgy fogalmazott, a látogatás tanúbizonysága Ukrajna „bátorságának, elszántságának és küzdelmének, továbbá (…) a két ország közötti megbonthatatlan barátságnak”. „Büszke vagyok arra, hogy a kiképzést a katonákról a tengerészgyalogosokra és a vadászgéppilótákra is kiterjesztjük, biztosítandó, hogy Ukrajna képes legyen katonailag védeni érdekeit a jövőben is” – tette hozzá. A találkozó Zelenszkijjel rövid ideig tartott, mivel Sunaknak jelenése volt a parlamentben.

Az ukrán katonákkal együttműködő brit fél közlése szerint az ukrán pilóták kiképzése lehetővé teszi, hogy a jövőben képesek legyenek „bonyolultabb irányítású NATO-vadászgépeket” vezetni. A megfogalmazást tekintve London továbbra sem gondolta magát azzal az irányelvével kapcsolatban, hogy azonnal vadászgépeket bocsásson Ukrajna rendelkezésére. A brit kormány szerint ez jelenleg nem lenne jó megközelítés.

Volodimir Zelenszkij szerdán III. Károly brit királlyal is találkozott, és előzetesen a Reuters arra emlékeztetett, hogy az uralkodó korábban, még walesi hercegként „brutális agressziónak” nevezte az Ukrajna elleni orosz inváziót. A Sky News a Buckingham-palotában történt találkozó kapcsán megjegyezte, hogy az uralkodó öltönyben fogadta a katonai stílusú pulóvert és nadrágot viselő elnököt. A brit király és az ukrán elnök párbeszédéből azt emelték ki, hogy Károly „örömmel fogadta” vendégét, és azt mondta neki: „Mindannyian aggódunk érted, elé nem mondható, milyen régóta gondolunk a hazádra”. – Nagy megtiszteltetés volt itt lenni. Köszönöm, hogy időt szánt rám – válaszolta Zelenszkij, akinek parlamenti képviselőkhöz, a londoni alsó és felsőházhoz intézett beszéde is szóba került. és amellyel kapcsolatban megismételte, hogy „nagy támogatás jelent” Ukrajnának a brit politikusok kiállása.

A BBC a találkozóról szóló tudósításában aláhúzta, hogy a látogatás „mélyen személyes” volt, és sokkal többet jelent, mint egy kézfogás és egy fénykép. Hozzátették, hogy Károly már királyként felkereste az Egyesült Királyság ukrán közösségét, elment a londoni ukrán katedrálisba, és találkozott a menekülteket segítőkkel. – Édesanyját, a néhai királynőt pedig olyan virágok előtt fényképezték le, amelyek úgy tűnt, nem véletlenül az ukrán kék és sárga színek élénk keveréke – olvasható a cikkben. Külön kiemelték, hogy az III. Károly walesi hercegként tavaly májusban meglepetésszerű romániai látogatásán éppen abba a régióba utazott, ahova menekültek milliói érkeztek Ukrajnából. Károly akkor egy segélyközpontban a háborúról, mint „az ukrán nép rémálmáról” beszélt.

Volodimir Zelenszkij a Facebook-oldalán is megemlékezett a Buckingham-palotában tett látogatásáról: „Találkozóm volt III. Károly Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságával. Gratuláltam neki  trónra lépéséhez, valamint békét és jólétet kívántam a brit embereknek. Megtiszteltetés számomra, hogy Ukrajna első elnöke lehetek, akit a brit uralkodó fogadott. Hálás vagyok Őfelségének a meleg fogadtatásért és az Egyesült Királyságnak a háború elől menekült ukrán állampolgároknak támogatásáért.”

Az ukrán elnök brit látogatására abban az időben kerül sor, amikor Oroszország éppen újonnan mozgósított katonák tízezreit küldi ki a harctérre annak érdekében, hogy megpróbálja áttörni az ukrán védelmet Kelet-Ukrajnában.