Göd;katasztrófavédelem;Samsung gyár;tűzvédelmi előírások;

Hiába a lakosság tiltakozása, kiadta a gödi Samsung-gyár újabb engedélyét a katasztrófavédelem

Több tűzvédelmi előírást is megszegtek az évek során a létesítményben, de mindez nem jelentett akadályt a hivatalos pecséthez. Azzal érvelnek, hogy a későbbiekben újra ellenőriznek és adott esetben megint büntetnek. 

„Veszélyes anyagokkal foglalkozó létesítményekkel” bővült a gödi Samsung-gyár, amihez katasztrófavédelmi engedély kellett. Ezt most megkapta az üzem - írja a Mérce.

A portál megjegyzi, az engedélyezési eljárás keretében múlt hét kedden egy közmeghallgatást tartottak a Pest vármegyei településen, ahol több száz helyi lakos jelent meg, s adott hangot elégedetlenségének. Felmerült a gyár körüli zajterhelés, de sokan kíváncsiak voltak arra, milyen kimenetele lehet annak, ha esetleg az üzem elszennyezné a talajvizet. A kérdés egyáltalán nem elméleti: tavaly tavasszal derült ki, hogy egy, az akkumulátorgyártásban is használatos oldószer került a talajvízbe. Azonban sem a katasztrófavédelem, sem a Samsung-gyár képviselői nem szolgáltak megnyugtató válaszokkal. Több esetben azt kérték a helyiektől, hogy kérdéseiket írásban küldjék el nekik. 

Az eseményen az egyik helyi civil szervezet, a Göd-ÉRT Egyesület tagjai korábbi katasztrófavédelmi határozatokat olvastak fel, így akarták szembesíteni a megjelenteket a Samsung-gyárban észlelt szabálytalanságokkal, amelyek joggal keltenek félelmet az emberekben. 

Ezek tanúsága szerint a katasztrófavédelem 2018 óta azt észlelte, hogy számos tűzvédelmi előírást megszegtek. 

Többek közt nem helyezték üzembe a tűzoltóberendezéseket, miközben jelentős mennyiségű tűz- és robbanásveszélyes anyaggal dolgoztak, ezzel több mint ezer munkavállaló életét veszélyeztették. Noha 1-4 millió forint közti bírságokat szabtak ki a hibák miatt, mindez nem bírt elrettentő erővel. Az is kiderült: egy építés alatt álló épületrészben akkumulátorokat töltöttek, melyek közül harminchat kigyulladt. A tűzoltók nem tudták áramtalanítani az épületet, mert a beruházó nem építette ki az ilyenkor használatos főkapcsolót. Mindez jelentősen késleltette a tűzoltást. Emellett az épület tűzvédelmi felkészítését nem tudták igazolni, ráadásul a tűzoltókészülékek sem működtek. A helyi civil szervezet elnöke éppen ezért azt szorgalmazta, hogy ne adják ki az újabb engedélyt, sőt: tiltsák meg a működést. 

Azonban a katasztrófavédelem vasárnap közzétett határozatából kiderül, hogy egy hónapig szünetelt az engedélyezési eljárás, mivel a hatóság több épületrész esetében hiányolta a tűzoltó rendszer megfelelőségének és üzemképességének igazolását. Öt nap állt rendelkezésre a hiánypótlásra, ugyanakkor maga a Samsung kérte az engedélyezési eljárás szüneteltetését, így csak egy hónappal később indult újra a procedúra, miután a cég pótolta a hiányosságokat. 

Ekkor egy újabb helyszíni szemle következett, amelynek során egy további hibát tártak fel: a cég nem tudta teljes körűen igazolni, hogy a cég alvállalkozói megkapták a megfelelő oktatást arra vonatkozóan, mi a teendő, ha baleset történik az üzemben. Így ismét hiánypótlásra kötelezték a Samsungot. A határozatban megemlítik a közmeghallgatást is, amelyet azzal nyugtáztak, hogy 

„a döntés során mérlegelendő észrevétel nem merült fel.”

Persze jelezték a hatóságok, hogy további ellenőrzések és újabb szankciók következhetnek, amennyiben a gyár nem tartja be az előírásokat. 

A legsúlyosabb retorzióként akár az üzemet is bezárhatják, de erre még egyszer sem került sor a permanens zajszennyezés és tűzvédelmi szabálysértések ellenére sem.