földrengés;mentés;gyász;Szíria;halálos áldozatok;Törökország;túlélők;segélyek;

2023-02-16 20:57:00

Még tíz nappal a földrengés után is találnak túlélőket Törökországban, de ez már a gyász időszaka

Egy 17 éves lányt 248 órával a természeti katasztrófa után emeltek ki a romok alól. Eltűntekről egyelőre nincs adat, de a felelősségkeresés is megkezdődött, és már száz gyanúsított van őrizetben, köztük az összedőlt házak építtetőivel.

Már 42 ezer felett jár a tíz nappal ezelőtti földrengés halálos áldozatainak a száma Törökországban és Szíriában, újabb számok egyelőre nem ismertek. A TRT Haber riportja szerint  szerint egy17 éves lányt Aleyna Ölmezt 248 órával a február 6-i 7,8-as erősségű természeti katasztrófa után emeltek ki az egyik összeomlott lakótömb romjai közül Kahramanmaras tartományban, . Egy másik jelentés arról számolt be, hogy a közelben további két idősebb nőt, Antakya városában pedig egy anyát és két gyermekét sikerült a keresőknek élve megtalálniuk. Az eltűntek számát eddig egyik ország sem közölte.

A földrengés sújtotta területekről ugyanakkor összességében már egyre ritkábbak a sikeres mentőakciók, és szinte alig van család arrafelé, amelyek ne vesztették volna el hozzátartozóikat, rokonaikat, szeretteiket, ismerőseiket. Így a mentés, keresés, kutatás időszakát a gyász, illetve egyre inkább a károk felmérésének ideje váltja fel. A nem végleges török adatok szerint az ország déli részén a halottak száma meghaladja a 36 ezret, míg a szomszéd Szíria hatóságai 5800 halálos áldozatról számoltak be, és ez a szám az elmúlt napokban, órákban alig változott.

Eközben a nemzetközi segélyszervezetek fokozzák erőfeszítéseiket a hajléktalanok millióinak megsegítésére, akik közül sokan sátorban, mecsetben, iskolában vagy saját autójukban alszanak. António Guterres, az ENSZ főtitkára csütörtökön azt jelentette be, hogy egymilliárd dolláros, átszámolva 357 milliárd forintos nemzetközi adományozási felhívást tesz közzé a földrengés károsultjainak megsegítésére. Ebből az összegből három hónapon át 5,2 millió embernek nyújthatnak segítséget. A főtitkár felszólította a nemzetközi közösséget, hogy lépjen fel határozottabban, és finanszírozza teljes egészében a segélyt, hiszen – fogalmazott a politikus – Törökország fogadta be a világon a legtöbb menekültet. Az ENSZ-főtitkár még kedden megközelítőleg 400 millió dollárnyi, körülbelül 141 milliárd forintnyi felajánlást kért a szíriai áldozatok megsegítésére.

Az életmentés lezárultával egyre többen a felelősségkeresést szorgalmazzák a kártyavárként összeomló házak miatt. Sokan az építtetőket, a befektetőket, a vállalkozókat, a kivitelezőket hibáztatják. A török hatóságok az épületek összeomlásáért felelős személyek felkutatására tettek ígéretet, első körben pedig elrendelték több mint 100 gyanúsított, köztük az érintett fejlesztők őrizetbe vételét.

A szíriai határ túloldalán a földrengés egy 12 éve tartó polgárháború által kettéosztott és pusztított országot sújtott. A szíriai kormány tájékoztatása szerint az általa ellenőrzött területen 1414 halottak száma, míg a lázadók által irányított északnyugati területekről több mint 4000 halálos áldozatról számoltak be. Az utóbbi helyszínen dolgozó mentőcsapatok szerint február 9. óta senkit sem találtak ott élve.

A Törökországból érkező szállítások teljesen megszakadtak a földrengést közvetlenül követően, amikor az ENSZ által használt útvonalat átmenetileg blokkolták. A hét elején, néhány nappal a katasztrófa után, Bassár el-Aszad szíriai elnök jóváhagyta két további átkelő megnyitását. Csütörtökig 119 ENSZ-teherautó ment át a Bab al-Hawa és a Bab al-Salam átkelőhelyen a földrengés óta az ENSZ adatai szerint. Eközben egy 15 segélyszállító teherautóból álló konvoj Katarból elérte a lázadók által uralt Afrin városát, ahol égetően szükséges élelmiszert, alapvető gyógyszereket és sátrakat hoztak.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) csütörtökön közzétett jelentésében a törökországi földrengés lehetséges gazdasági hatásai az ország bruttó hazai termékének akár 1 százalékos veszteségét is eredményezhetik idén. Az amerikai JPMorgan bank becslése szerint a kár nagysága elérheti a 25 milliárd dollárt.