Szijjártó Péter;őszinteség;Belarusz;

Szijjártó Péter: Én egy őszinte ember vagyok

A tárcavezető szerint az egész világ érdeke, hogy a Belarusz és a Lukasenka-rezsim ne tegyen háborús lépéseket.

„Én egy őszinte ember vagyok, én hogyha az oroszokkal akarok tárgyalni, akkor elmegyek Moszkvába, és arról beszámolok. Mint ahogy elmentem - nem titokban - és az elmúlt időszakban tudósítottunk minden ilyen alkalomról” - így reagált Szijjártó Péter az atv.hu szerint, szerint, amikor megkérdezték, hogy miért utazott el Minszkbe és tárgyalt ott a Lukasenka-rezsim képviselőivel.

A tárcavezető azt hangoztatta, 

„nekem nincs szükségem arra, hogy Minszkben ürgebőrbe varrva bújtatottan tárgyaljak az oroszokkal.”

Kifejtette, két programja volt a belarusz fővárosban: tárgyalt a gazdasági miniszterrel és a külügyminiszterrel „különböző formátumokban”. Sem én, sem a delegációm egyetlenegy tagja a belorusz tárgyalópartnereken kívül senkivel nem tárgyalt - nyomatékosította. Arra a felvetésre - miért pont most volt aktuális ez a látogatás - felmondta a kormányzati kommunikáció paneleit a háborúval kapcsolatban. 

Arra kértem őket – mint ahogyan a nemzetközi közösség minden tagját is arra kérjük –, hogy ne tegyenek háborús lépéseket, ne tegyenek olyan lépéseket, amelyekkel a háború időbeli elhúzódásához vagy adott esetben földrajzi kiterjedéséhez vezetnek – fogalmazott Szijjártó Péter, megjegyezve, hogy mindez nemcsak Magyarországnak, hanem Európának, sőt, az egész világnak az érdeke.