beruházás;Debrecen;riport;közmeghallgatás;akkumulátorgyár;

2023-02-20 07:46:00

„A Karmelita kolostorból könnyű döntéseket hozni, csak a barom nép szenved” – Elértékteleníti a lakóházakat a debreceni akkugyár

A Debrecen környékén élők szerint a kínai nagyberuházás nem csak a lehetséges talaj-, víz- és légszennyeződés miatt nemkívánatos. Attól tartanak, hogy padlóra viheti a házak, lakások, gazdaságok árait is.

– Ki akarna egy akkumulátorgyár mellett élni? A Karmelita kolostorból könnyű úgy döntéseket hozni, hogy azok negatív hatásai személyesen nem érintik az uralkodó elitet, de még Debrecen városvezetőit sem, csak a barom nép szenved, amelyik elhitte, hogy egészséges otthont teremthet a gyerekeinek – így fakad ki egy unokáját toló asszony a Hajdú-Bihar megyei Mikepércsen, a családi házas övezet egyik út utcájában.

Az utóbbi években sorra nőttek ki itt – részben a kormány otthonteremtési támogatásainak köszönhetően – az új építésű lakóházak, ahová zömmel kisgyerekes szülők költöztek. Számukra a debreceni árak túl magasak voltak – jobb helyeken a cívis város a budapesti árakkal vetekszik, akár egymillió forintba is kerül egy új ingatlan gy négyzetmétere –, de a település vonzáskörzetében még viszonylag széles körben és normális áron elérhetők voltak a telkek, s kifizethető az építkezés. S ami plusz: jó levegő, alacsony autósforgalom, nyugalom. Csak hogy tavaly augusztusban a külügyi államtitkára bejelentette: az ötezres lélekszámú Mikepércstől alig két kilométerre a debreceni déli gazdasági övezetben épül fel több mint 200 hektáron Európa legnagyobb akkumulátorgyára. Kínai pénzből, bár jelentős magyar állami támogatással.

– mondta egy férfi, aki még közelebb lakik a leendő akkumulátorgyárhoz, hiszen külterületen, egy korábban inkább gazdasági majorként használt részen vett magának házat két évvel ezelőtt. Békés nyugdíjas évekre készült, azért költözött ki a városból, hogy állatokkal foglalkozhasson: úgy gondolta, vágott baromfi és tojások eladásával egészíti majd ki a nyugdíját, de ez a terve dugába dőlt.

Korábban egy debreceni közmeghallgatáson egy, a városhoz tartozó szepesi településrész lakója fakadt ki: azt mondta, egy élet munkájával építette fel a családi házat maguknak és három gyereküknek, úgy, hogy abban majd a leendő unokáknak is jusson hely, de most éppen a gyerekeik jövője miatt el akarnak költözni. Nem hisznek ugyanis abban az ígéretben, hogy az akkumulátorgyár „környezetbarát” lesz, mint ahogyan azt a kínaiak mondják. Ők nem sokkal az akkumulátorgyár beruházás hírére elkezdték hirdetni a házukat, de

Sétálunk Mikepércsen, az egyik csendes utcában kint van a házon az „eladó” tábla. Becsöngetünk, ötvenesforma asszony jön ki, épp mosogatás közben zavartuk meg, a kezét törölgeti. Azt mondja, nem az akkumulátor gyár miatt akarja eladni a házát, hanem mert azt gondolja, most még rendes árat kap érte, de ahogy alakul az ingatlanpiac az egész országban, később már csak olcsóbban tudna megválni tőle. Egy a hatvanas években épült két szobás háza van, afféle Kádár-kocka, és nagyjából 26 millió forintot szeretne kapni érte. A távlati terve, hogy a fia után költözik Németországba, és ott bérel egy kisebb lakást, de ha nem hagyja el az országot, akkor a nővére közelébe, Pest megyébe települ majd át.

Elmondta, kínai vevők már érdeklődtek nála, és tettek is ajánlatot a házra, de ő egyelőre vonakodik nekik eladni. A szomszédai azt tanácsolták, ne hezitáljon, később már senki sem lesz, aki megvenné a házat, de ő ettől nem tart. Azt mondja,

Egyelőre nem tapasztalnak ilyet a debreceni ingatlan forgalmazók sem. A Duna House és az Otthon Centrum munkatársait kérdeztük meg: mit tapasztalnak, megnőtt-e az eladási szándék az akkumulátorgyárral érintett területeken, illetve ha bárki házvásárlás iránt érdeklődik, félretolja-e azokat az ingatlanokat, amelyek ebben a térségben találhatók. Szerintük az év eleji pangás általánosan jellemző az egész városban, és annak agglomerációjában is, így ezt nem lehet egyértelműen visszavezetni a kínai projektre. Az év második felében talán megélénkül a lakáspiac, s akkor kiderül, okozott-e áresést az üzem vagy épp ellenkezőleg, a külföldi vendégmunkások miatti lakásigény éppenséggel felveri az árakat. Megjegyezték: munkásszállásokra alkalmas épületekről már érdeklődtek befektetők, de azt nem tudják konkrétan, kínaiak vagy sem, mert az ingatlanirodák leginkább magyar közvetítőkkel vannak kapcsolatban. Erre alkalmas üres épületek azonban nincsenek a városban, így ha egyszerre jelenik meg több ezer vendégmunkás, azokat legfeljebb konténerlakásokban lehetne gyorsan elszállásolni. Ahogy az egyik irodánál fogalmaztak: