végrehajtó;Völner Pál;Schadl György;

„A csávó két mondatot nem tudott mondani” - Így próbáltak átnyomni egy semmit sem tudó jelöltet a végrehajtói szakvizsgán

Közben az is kiderült, hogy a korrupcióval vádolt elnök és a volt igazságügyi államtitkár tárgyalása május végén kezdődhet. 

„Külsős megkeresés, mindenképpen át kellene valahogyan mennie” - ezt mondta egy 2021-es telefonhívás során Schadl György a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) elnöke Lukács Tamásnak, a kar alelnökének az rtl.hu birtokába került dokumentumok szerint.

A beszélgetés témája egy olyan szakvizsga volt, ahol az alelnök volt az egyik vizsgáztató és Schadl György azért hívta fel, hogy megadja annak a vizsgáztatónak a nevét, akit „frissen raktak rá a listára”. 

Az érintett nem közszereplő, ám annyit lehet róla tudni, hogy jelentős hátszéllel indult. Lukács Tamás azonban jelezte, rajta kívül mások is beleszólnak az értékelésbe, így nem lesz olyan egyszerű ez a dolog. Ráadásul a vizsgabizottságnak tagja volt az a bírónő is, akit Schadl György megpróbált elmozdítani a helyéről. „Megoldjuk” - hangzott Lukács Tamás vállalása. 

Pár órával később ismét beszéltek: az alelnök sajnálkozva hívta fel felettesét, hogy közölje, a jelölt megbukott, pedig ő mindent megtett. Például az volt a nyitókérdése, hogy „mi a kedvenc témaköre?”. A lehallgatási jegyzőkönyvek alapján a következő hangzott el Schadl György és Lukács Tamás között:

Lukács Tamás: Most lett vége a vizsgának. 

A csávó, bazmeg, két mondatot nem tudott elmondani. Végig kardoskodtam érte, de úgy leszavaztak mint a szart, a bírónők, mind a négy nő. (…) Egy kibaszott mondatot… nem tudom mivel foglalkozik a csávó…

de perjogból semmi, annyira alap dolgokat…. Nem tudta mi az, hogy meghatározott cselekmény, csak annyit tudott, hogy cselekmény. Én úgy kezdtem, hogy akkor mi a kedvenc témaköre, hogy akkor arról beszélgessünk, és akkor azt úgy nagyjából döcögve elmondta. De a többinél egy kibaszott kukkot nem tudott értelmeset elmondani. És a másik, ami még kibaszta a biztosítékot a többinél, hogy körülbelül hússzor lekapcsolt a kamerája, olyan mintha akkor éppen gyorsan rákeresett volna valamire, mert lekapcsolta a kamerát. És ezen végképp kiakadtak.

Schadl György (csalódottan): Jó.

Lukács Tamás: Sorry, nem tudok mit csinálni, úgy leszavaztak, mint a szart.

A portál kereste Lukács Tamást is, azonban kérdésük elhangzása után csak annyit közölt, hogy nem akar nyilatkozni, majd bontotta a vonalat. Emailt is hiába írtak a köztestületnek, arra sem érkezett válasz. 

Egyébként csütörtökön áll ismét a bíróság elé Völner Pál és Schadl György. Amennyiben itt nem ismerik be bűnösségüket (várhatóan ez nem fogják), s nem mondanak le tárgyaláshoz való jogukról, akkor az ügy tárgyalása május végén kezdődne, júniusban zajlana, heti két alkalommal -írja a hvg.hu.