Debrecen;népszavazás;választási bizottság;akkumulátorgyár;

Elutasította a helyi választási bizottság a debreceni akkugyár miatt beadott népszavazási kezdeményezést

2022-ben ugyanebben a témában már átengedték az LMP kérdéseit, most azonban a Momentumét valamiért nem találták jónak. 

Nem hagyta jóvá szerdai ülésén Debrecenben a helyi választási bizottság a városba tervezett kínai akkumulátorgyár elleni fellépést lehetővé tevő, a Momentumhoz köthető népszavazási kezdeményezés kérdését - írja a hvg.hu.

A portál úgy tudja, hogy két másik, hasonló témában beadott kérdést ugyancsak lesöpört a testület. Az egyiket a Monentum helyi önkormányzati politikusa, Mándi László adta be. A helyi választási bizottságnak harminc napja volt ennek elbírálására, az időtartamot maximálisan kihasználtak. 

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Debrecen közigazgatási területén tilos legyen olyan ipari létesítményt létrehozni, amelynek az óránkénti átlagos vízigénye meghaladja a 130 köbméter értéket?”

Ez volt az a kérdés, amellyel szerették volna megakadályozni, hogy a kínai CATL akkzmulátorgyárat építsen a városban. Az ellenzéki párt Facebook-oldalán azt írta, nem lepődtek meg a döntésen. „A helyi választási bizottság a titkolózó fideszes vezetés és a vízmérgező akkumulátorgyárat építő CATL oldalára állt a debreceniekkel szemben”  - vélekedtek.

Szerintük miután „rájöttek”, hogy a Momentum képes lesz összegyűjteni a kellő számú aláírást, s népszavazást kellene tartani a „vízzabáló gyárról”, így elutasították ugyanazt a kérdést, amit egyszer már átengedtek. Ezzel arra utaltak, hogy az LMP kérdéseit tavaly ősszel még átengedte ugyanez a testület, ám a párt inkább az országos népszavazást preferálta a helyi referendum helyett. „A döntés tisztázta a helyzetet: a kormány, az állam és a városvezetés semmibe veszi a debrecenieket. Nekik nem fontos az emberek egészsége” - zárul a Momentum Mozgalom reakciója.