Budapest;Karácsony Gergely;partnerség;kamarai tagság;buzdítás;Magyar Orvosi Kamara;

Karácsony Gergely: a budapesti orvosok maradjanak tagjai a MOK-nak, mert a fővárosnak kiemelt partnere marad a kamara

A főpolgármester a kormány ellenében is párbeszédet folytatna az orvosok szakmai képviseletével a budapesti egészségügy átalakításáról.

Arra kérem a budapesti orvosokat, maradjanak tagjai a Magyar Orvosi Kamarának (MOK).  A városvezetés továbbra is kiemelt partnerének tekinti az orvosok legjelentősebb szakmai érdekképviseletét – buzdította a fővárosban élő és dolgozó egészségügyi szakembereket Karácsony Gergely. A főpolgármester szerint annak ellenére, hogy a kormány harcban áll a MOK-kal, sőt hadba indult az orvosok ellen, „közös érdek a kamara bevonása az egészségügy átalakításába. 

Budapest vezetője elismeri, a fővárosi önkormányzat jogkörei, lehetőségei erősen korlátozottak az egészségügy terén, mi mégis úgy döntöttek, hogy több lépésben javítják a budapestiek egészségügyi ellátását. Példaként hozta fel a város CT-programját és azt a szakmai párbeszédet, amit a járvány ellen védekezésnél is folytattak. Arra is rámutatott, hogy miért is harcol a MOK ellen a kormány: 

Mert véleményük van, mert szót kérnek. Szót kérnek azért, hogy az egészségügyet, mindannyiunk közös ügyét ne titkos koncepciók forgassák fel, hanem legyen végre olyan szakmailag megalapozott rendezési terv, ami a hazai egészségügyet hosszabb távon vezeti a javulás irányába, mindezt korszerű minőségbiztosítás alapján.

Karácsony Gergely arra is figyelmeztet, hogy mindez „kulcskérdés abban az országban, ahol az egészségügyben dolgozók megbecsülésének hiánya, a szükséges döntések elmaradása immár a mindenkinek járó ellátás biztonságát veszélyezteti”. Ezért a szakmai párbeszéd folytatását nem csak az egészségügyben dolgozók érdekének, hanem Magyarországénak, benne Budapestének is tartja.