Orbán-kormány;Országgyűlés;jogszabály;Magyar Orvosi Kamara;

Novák Katalin már alá is írta a MOK jogköreit megcsorbító törvényt, mától hatályos is

A törvény értelmében azonnali hatállyal megszűnik a kötelező orvosi kamarai tagság, az etikai eljárások pedig a MOK-tól az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz kerülnek.

Közzétették a szerda este megjelent Magyar Közlönyben „az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló 2006. évi XCVII. törvény és az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény módosítását”, csütörtöktől már hatályos is a tulajdonképpen a Magyar Orvosi Kamara (MOK) jogköreinek megcsorbításáról szóló törvény – vette észre a hvg.hu.

Ahhoz, hogy a „törvény” mától hatályos lehessen, Novák Katalin köztársasági elnök aláírására is szükség van.

A „jogszabály” értelmében 

  • azonnali hatállyal megszűnik a kötelező orvosi kamarai tagság (csak az marad, aki így nyilatkozik),

  • a nem kamarai tagok is praktizálhatnak,

  • az etikai eljárások – a folyamatban lévőkkel együtt – pedig átkerülnek a MOK-tól az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz.

A Pintér Sándor belügyminiszter által benyújtott törvényjavaslat a kormányzat szerint „a betegellátás biztonsága érdekében” született. Az ellenzék úgy látja, hogy a kamara ellehetetlenítése és a kormánnyal szembehelyezkedő más szakmai szervezetek megfélemlítése volt a célja.

Sajnálatos módon a finn és svéd NATO-csatlakozásról szóló törvényjavaslatot már nem sikerült ilyen lendületesen áttolni az Országgyűlésen, mivel a kormány még "megvárja" a két országba utazó "tárgyalódelegációkat" ezzel. Pedig a magyar kormány hónapok óta ígérgeti, hogy napirendre veszik az Országgyűlésben az ügyet (és támogatják), nemrég pedig már egyenesen Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szólt, ideje lenne ratifikálni a két ország csatlakozását.