Svédország;Németh Zsolt;Fidesz-KDNP;Finnország;Hende Csaba;delegáció;Stockholm;országgyűlési képviselők;NATO-csatlakozás;

A svéd külügyminiszter szerint a magyar parlament két héten belül dönt országa NATO-csatlakozásáról

Hende Csaba, a kizárólag fideszes politikusokból álló magyar parlamenti delegáció vezetője világossá tette, hogy támogatják Svédország csatlakozását az atlanti szövetséghez, de kérte a svéd politikusokat, hogy ne terjesszenek „hazugságokat” Magyarországról.

A Svédország NATO-csatlakozásához szükséges ratifikáció lehetséges időpontja március 20. vagy 21. – közölte a skandináv országban megejelenő Aftonbladetnek Tobias Billström svéd külügyminiszter, miután találkozott a Hende Csaba magyar országgyűlési alelnök, valamint Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának elnöke vezette magyar delegációval. Hozzátette, hogy a magyar képviselők megerősítették neki, hogy a Magyar Országgyűlés már megkezdte a vitát a NATO-csatlakozásról, és „a korábban elhatározott menetrend fix”.

Előzőleg a Stockholmban tartózkodó magyar delegáció meglátogatta Andreas Norlént, a svéd országgyűlés elnökét is, ami után Hende Csaba ugyancsak az Aftonbladetnek leszögezte: – Támogatjuk Svédország NATO-tagságát. Mint mondta, ez alatt „a magyar kormány, a magyar köztársasági elnök, a miniszterelnök és a magyar parlamenti képviselők egyértelmű többségét” értette. 

A Fidesz-KDNP-frakciótól korábban elhangzott szinte elutasító nyilatkozatokkal szemben a delegáció vezetője egyenesen „melegnek és barátságosnak” írta le a találkozót, mondván, hogy perspektívát adott az új kezdethez. Hende Csaba ugyanakkor utalt arra, hogy szerinte „a svéd politikusok valótlanságokat terjesztenek a magyar jogállamiság elveiről”, és azt kérte, hogy ne terjesszenek hazugságokat. Mint fogalmazott, Magyarországon „nem lát problémát a jogállamisággal, az LMBTQ-emberek jogaival és a sajtószabadsággal” kapcsolatban, és a magyar parlament várhatóan még márciusban dönt Svédország NATO-tagságának jóváhagyásáról.

Mindehhez képest a magyar küldöttség másik vezetője, Németh Zsolt, még tovább ment az egyetértésben, és Facebook bejegyzésében kiemelte: „A szövetségesi viszony csakis a kölcsönös tiszteletre épülhet! Stockholmban lezajlott a kétoldalú parlamenti tárgyalás. Magyar parlamenti baráti tagozat alakul Stockholmban.”