Ferencváros;Kubatov Gábor;labdarúgás;Fradi;idegenlégiósok;Baranyi Krisztina;

Kubatov Gábor szerint a FTC végét jelentené, ha a játékosok felének magyarnak kellene lennie

A Schadl-Völner-ügyhöz pedig elmondása szerint annyi köze sincs, mint a kanalasgémek anyagcserezavaraihoz.

A kormánypárti Mandinernek adott interjút Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója és a Ferencvárosi Torna Club elnöke. Szavaiból a többi között között az derült ki, hogy a politikus szerint teljesen rendben van, hogy az általa elnökölt futballklubban lassan szinte kizárólag idegenlégiósok játszanak.

A csapatok erejét Kubatov Gábor érezhetően az anyagi lehetőségek felől közelítette meg. A FTC sikeres szerepléseiről szólva igennel felelt arra a kérdésre, hogy a csapat zsinórban ötödszörre lehetséges magyar bajnoki címe fényében nem jelent-e veszélyt a verseny hiánya, pedig mint fogalmazott, az NB I.-ben van két-három olyan csapat, amelynek az anyagi lehetőségei megközelítik az FTC-it. Ennek ellenére a magyar bajnokság minőségét meredeken fejlődőnek ítélte meg.

Ezzel már csak az a probléma, hogy magyarok egyre kevéssé vannak jelen a magyar bajnokságon, és Kubatov válaszaiból egyáltalán nem úgy tűnik, hogy ezen változtatni szeretne. A Mandiner újságírója felvetette, hogy egyre kevesebb magyar erősíti a keretet, mire a politikus úgy reagált, hogy nincs előjoga a többiekkel szemben a magyaroknak, csak akkor kerülhetnek a kezdőbe, ha jobbak, mint például a marokkóiak meg az algériaiak. „Meg kell értenie minden magyar gyereknek, hogy ha nem ad bele mindent, akkor nem lesz belőle futballista” - közölte. Amikor pedig szóba került a Mi Hazánk javaslata, miszerint előírnák, hogy a pályára lépők minimum felének magyarnak kell lennie, úgy válaszolt:

„Ez a ferencvárosi labdarúgás végét jelentené. Kifejezetten Fradi-ellenes javaslatnak tartom. Nem lenne nemzetközi siker. Elindulnánk valamelyik sorozatban, majd az albán második kiejtene minket.”

Tizenkét éves elnöksége legnagyobb eredményének Kubatov Gábor az első El-csoportkörbe kerülést tartja, valamint az Újpest elleni 0-6-os győzelmet. Más sportágakat tekintve pedig a vízilabdások BL-győzelmét, a női kézisek KEK-elsőségét, valamint Kozák Danuta és Liu Shaoang olimpiai aranyait említette. A Liu testvérek Kínába igazolását illetően úgy vélekedett, későn kapcsoltak, mivel a szövetség nem tudott megállapodni az edzőjükkel, Linával. – Nekünk akkor, abban a pillanatban be kellett volna lépnünk, és azt mondani neki: ha a szövetséggel nem tudsz megállapodni, akkor gyere a Ferencvároshoz, és eddzed itt a Liu fivéreket. Ezzel aztán meg is próbálkoztunk, de már késő volt, ebben látom némiképp a személyes felelősségem – mondta.

Szóba került ezt követően Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester véleménye, miszerint „nyilvánvaló, hogy ez egy, az adóforintjainkból felpumpált kirakatcsapat, tele olyan játékosokkal, akik mielőtt idejöttek, nemhogy Ferencvárosról, de valószínűleg Magyarországról sem hallottak. És azért attól nem kell hasra esni, hogy közpénzcsilliárdokból összejön az európai középmezőny alja”. Erre ellenérv helyett Kubatov Gábor annyit reagált, hogy elképzelése sincs, mire gondolt a kerületvezető, mert nem orvos. Szerinte ugyanakkor nem kizárt, hogy nem csak jobboldalról lesznek kihívói 2024-ben, mert a polgármester „finoman fogalmazva sem egyszerű karakter”. Majd hozzátette, próbált vele kiegyezni. – Amikor polgármester lett, és elmondta a Groupama Arénában, hogy FTC nélkül nincs Ferencváros, Ferencváros nélkül nincs FTC, meghívtam egy kávéra. Leültünk, végigbeszéltük, milyen együttműködési lehetőségek vannak, de sajnos nem jutottunk semmire. Budapestről egyébként az az általános véleménye, hogy „borzasztó látni, hogy mivé lesz a főváros. Hajléktalanok és kosz a belvárosban, folyamatos dugók az utakon.” Szerinte Karácsony Gergely hatalomra kerülése óta senki nem tud említeni egyetlen konkrét budapesti projektet sem, amire azt mondjuk, hogy na, ez jó volt. Majd közölte, hogy nem szabad gesztusokat tenni a „balliberálisoknak”, mert úgysem szavaznak a Fideszre.

Az interjúban egy kérdés erejéig előkerült a Schadl-Völner-botrány is, és hogy több párttársa mellett Kubatov Gábort is hírbe hozták már az esettel kapcsolatban. Az azt firtató kérdésre, hogy van-e félnivalója, úgy válaszolt: – Nekem biztosan nincs. Annyi közöm sincs az egészhez, mint a kanalasgémek anyagcserezavaraihoz. A hatóságok végzik a dolgukat, ki fogják deríteni, hogy mi történt. Mi biztosan nem akadályozzuk a nyomozók munkáját. A törvényeket be kell tartani, a bűnösöket felelősségre kell vonni. Nem olyan bonyolult dolog ez.

Végezetül a jövő évi európai parlamenti és önkormányzati választást illetően dollárbaloldalozott egy kicsit, elmondása szerint ugyanis egyértelmű, hogy „a baloldaliak civil szervezetek mögé fognak felsorakozni, ezzel előkészítve a külföldi finanszírozás lehetőségét is.”