egészségügy;Magyar Orvosi Kamara;

Törvénytelen túlmunkára köteleznék az orvosokat Miskolcon és máshol is

Úgy vélik, újabb példáját láthatjuk annak, hogy a magyar egészségügyet csak a dolgozók önkéntes munkája tartja életben.

Miskolcon a kórház főigazgatója levélben adott utasítást az orvosok jogait korlátozó törvénysértésre, más megyében egyéb módon próbálják az egészségügyi dolgozókat önkéntes munkára kényszeríteni - olvasható a Magyar Orvosi Kamara (MOK) hétfői közleményében. 

Az egyik ilyen másik megye Veszprém, ahol a vármegyei irányító intézmény 6285-1/2022-es iránymutatásában az irányítása alá tartozó kórházaknak az alábbi utasítást adta ki, amely az egyes intézetek szervezeti és működési szabályzatában is iktatták. „Azon időszakban, amelyben a munkavállalóval önként vállalt többletmunka megállapodás nem áll fenn – akár azért, mert megkötésre sem került, akár azért, mert felmondás következtében megszűnt - az érintett munkavállalót szakterületi támogatás illetőleg fix díj címén juttatás nem illeti meg.”

A köztestület állásfoglalása szerint ez törvénysértő, ugyanis az egészségügyi dolgozókat nem lehet többletmunkára kényszeríteni. Ráadásul az előírások azt is tiltják, hogy köztük a vállalt többletmunka alapján tegyenek különbséget. Éppen ezért felszólítanak minden kórházigazgatót, hogy az önként vállalt többletmunka vonatkozásában vonják vissza törvénytelen intézkedéseiket és utasításaikat. 

„Jelen eset is mutatja, hogy a magyar egészségügyet csak a dolgozók önkéntes munkája tartja életben. A központosított döntéshozatal nincs tekintettel a helyi munkaerőhelyzetre, a gyógyítók szempontjaira. A betegek ellátási biztonsága folyamatosan sérül amiatt, hogy kimerült, túlhajtott orvosok és szakdolgozók végzik ellátásukat. Az egészségügyi ellátórendszer működéséhez valódi, szakmai alapokon nyugvó, átlátható átalakítási terv szükséges, nem látszat-reformok” – zárul a MOK állásfoglalása.