egészségügy;orvosok;Magyar Orvosi Kamara;törvénytelenség;

A MOK szerint az egyik megyei kórház főigazgatója törvényellenes utasításokat ad az orvosainak

A kamara rögzítette, támogatást és jogi képviseletet biztosít minden tagjának, amennyiben az önként vállalt többletmunka (ÖVT), vagy egyéb szerződés aláírására bárki törvénytelen eszközökkel kényszeríti vagy fenyegeti őket.

A Magyar Orvosi Kamara Elnöksége azonnali hatállyal felszólítja a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház főigazgatóját, hogy törvényellenes utasításokat ne adjon beosztott orvosainak, őket törvényszegésre ne buzdítsa - írta honlapján közzétett közleményében a testület.

A közlemény felidézi a főigazgató által egy, a másodállások engedélyeztetésével kapcsolatban a részlegvezetőknek írt levelet, amely szerint „a közvetlen munkahelyi vezetők csak azoknak a dolgozóknak a kérelmét támogassák – privát szférában történő tevékenység folytatására vonatkozó engedély kérés esetén –, akik az önként vállalt túlmunka keret maximumában közreműködnek a kórházzal.”

Ez a kamara szerint törvényszegésnek minősül, és idézik is a 2003. évi törvény vonatkozó rendelkezését, mely szerint „az egészségügyi dolgozó többletmunka vállalására nem kényszeríthető, jogos érdeke ezzel összefüggésben nem csorbítható, érdekérvényesítési lehetősége nem korlátozható. Az egészségügyi dolgozók között tilos hátrányos megkülönböztetést tenni az önként vállalt többletmunka vállalásával összefüggésben.”

A MOK közleményében leszögezte, támogatást és jogi képviseletet biztosít minden tagjának, amennyiben az önként vállalt többletmunka (ÖVT), vagy egyéb szerződés aláírására bárki törvénytelen eszközökkel kényszeríti vagy fenyegeti őket. A szükséges jogi lépéseket megteszik.

Végezetül minden orvost arra bíztattak, hogy a társadalom közös érdekében továbbra is maradjanak kamarai tagok, mert mint fogalmaztak, a kényszerítés, a megfélemlítés és a presszió ellen csak közösen, erős Kamarával tudnak fellépni.