Fidesz;DK;közvélemény-kutatás;ZRI Závecz Research Kutatóintézet;Momentum;Mi Hazánk Mozgalom;

2023-03-13 19:14:00

Závecz: megállt a Fidesz a lejtőn, míg az ellenzéken belül versenyt fut a DK, a Mi Hazánk és a Momentum

A politikai mezőben a kormánypárt pozícióját szinte semmi sem veszélyezteti, viszont figyelmeztető lehet, hogy a szélsőjobboldal a falvakban már a második helyre tört.

Lefékeződött, majdhogynem megállt a Fidesz tavalyi év második felében tapasztalható visszaesése: Amíg a múlt május és november között 46-ról 33 százalékra esett a párt támogatottsága, az utóbbi hónapokban csak minimális lemorzsolódást regisztráltunk, a választópolgárok 32 százaléka áll mögötte – ez az egyik legfőbb eredménye a ZRI Závecz Research Intézet március elején, az ország felnőtt lakossága körében, személyes adatfelvételi módszerrel végzett közvélemény-kutatásának.

Amint azt a közvélemény-kutató a Népszavához eljuttatott elemzéséből kiderült, az ellenzéki pártok közül a Demokratikus Koalíció a legerősebb, folyamatosan bővül tábora: a parlamenten választásokat követően 9 százalékos volt, novemberben 11, ezúttal 12 százalék. A harmadik legerősebb párt a Mi Hazánk, kis emelkedésekkel a múlt év májusi 5-ről mostanra 7 százalékra nőtt a tábora. A Momentum 2022-ben nem, azóta viszont érzékelhetően erősödött: májusban 5, novemberben 4 százalékon állt, a mostani támogatottsága a teljes népességen belül 6 százalék.

A kutatás szerint az MSZP stagnál, a csaknem egy évvel ezelőtti választások óta 4 százalékot ér el, míg a Jobbik enyhén lefelé tart: a választást követően 5, novemberben 4, most 3 százalékos. Az LMP még 2022-ben kicsit, 2-től 3 százalékra bővült, azóta tartja ezt a szintet. A Kétfarkú Kutyapártnak jelenleg 2 százalékos a tábora, a Párbeszédnek 1 százalékos, mindkét pártnak voltak ennél 1-1 százalékkal kedvezőbb adataik is a múlt évben. Ebben a hónapban még egy politikai szervezet, a Mindenki Magyarországa Néppárt ért el 1 százalékot.

A részvételüket ígérő, biztos pártválasztók csoportjában továbbra is minden második voks a Fideszé, 49 százaléka van a kormánypártnak. A Demokratikus Koalíció 18 százalékon áll, a Mi Hazánknak 9 százaléka van. A Momentum ebben a körben is 6 százalékos, bár új szavazók jócskán érkeztek a párthoz, de az aktivitási szintjük alacsonyabb más pártok támogatóinál. Az MSZP 5, a Jobbik 4, az LMP és a Kétfarkú Kutyapárt 3-3, a Párbeszéd és a Mindenki Magyarországa Néppárt 1-1 százalékos a részvételüket biztosra ígérő, pártot választók körében.

A Fidesznek minden társadalmi-demográfiai csoportban jelentős előnye van, vezető pozícióját sehol nem veszélyeztetik a többiek. Legtöbben a 60 év felettiek körében támogatják a kormánypártot, 38 százalékot ér el. Ebben az életkori csoportban a DK a második legerősebb, az országos eredményüket ők is meghaladják – 18 százalékot kapnak. A falvakban is átlag feletti a Fidesz támogatottsága – 35 százalék –, itt a Mi Hazánk a második legerősebb párt, 10 százalékkal.

Mindezzel együtt a kormánypárt a fővárosban az átlagosnál kisebb táborral rendelkezik, de 27 százalékos eredményével így is jócskán megelőzi a második pozícióban lévő, 17 százalékos Demokratikus Koalíciót. A 40 év alattiak csoportjában is gyengébb az országos átlagánál a Fidesz, de 25 százalékkal magasan fölötte van a második helyezésért szoros versenyt futó Momentumnak és Mi Hazánknak: 10, illetve 9 százalékon állnak.

A DK a fővárosiakon és az időseken kívül még a vidéki kis- és középvárosokban erősebb az átlagosnál (15 százalékkal), míg a falvakban egyértelműen gyengébb (7 százalékkal). A Mi Hazánknak a falvakban élő és a 40 év alatti választóközönségben tapasztalható kedvező pozícióit kiegészíti még a férfiak körében mért átlagot meghaladó, 9 százalékos tábora.

A Mi Hazánk az átlagos eredményénél gyengébb a fővárosban és az idősek körében – 4-4 százalékos támogatottsággal. A Momentum a 40 év alattiak csoportján túlmenően erősebb az átlagnál Budapesten és a diplomások körében is (9-9 százalékkal), legkisebb arányban a 60 év alattiak támogatják a pártot (2 százalékuk).