megsemmisítés;kikötő;Pécsi Törvényszék;építési engedély;Club Aliga;

2023-03-14 15:22:00

Club Aliga: megsemmisítették kikötőépület építési engedélyét is, új eljárásra kötelezték a kormányhivatalt

Ezzel a tulajdonosnak már nem maradt egyetlen érvényes építési engedélye sem. Következő lépés, hogy a civilek megnézik, mit tehetnek a korábbi Aliga II. esetében.

A Pécsi Törvényszék kedden megsemmisítette meg a Club Aligába tervezett kikötőépület építési engedélyét, s új eljárásra kötelezte az engedélyt kiadó somogyi kormányhivatalt. Vagyis, miután a bíróság március elején – ahogy arról lapunk beszámolt – visszavonta az aligai magaspart tetejére tervezett 105 lakás építési engedélyét, a Club Aliga tulajdonosának, a Bayer Propertynek nincs egyetlen érvényes építési engedélye sem, köszönhetően a helyi civileknek, az Aligai Fürdőegyesületnek, mely az önkormányzattal ellentétben megtámadta a kormányhivatal engedélyeket.

A következő lépés, hogy megnézik, mit tehetnek a korábbi Aliga II. esetében: a hajdani pártvezetők nyaralóhelyét felparcellázták és – mint arról elsőként a Népszava beszámolt – eladták. A tómederig nyúló, vélhetően a Balaton-part legexkluzívabbnak számító telkeit jellemzően ingatlanfejlesztő-hasznosító cégek vásárolták meg. A település mellett az állam sem élt elővásárlási jogával, hozzásegítve ezzel a tulajdonos céget több mint 7 milliárd forintnyi bevételhez.

– magyarázta lapunknak Bukovszki András, az AFE elnökhelyettese. – A magaspartra tervezett luxusapartmanházak esetében a bíróság egyértelműen kimondta, nem érvényes rájuk a nemzetgazdasági szempontból kiemelt fontosságú beruházás titulus, hiszen az szállodaépítéssel megvalósuló turisztikai fejlesztésre vonatkozik. Ugyanezen elv alapján a parti telkekre sem vonatkozhat, hiszen ezeket eladta a cég, méghozzá a kiemelt státuszra hivatkozva azzal az állítással, hogy tehermentesek, nincs semmiféle követelés velük kapcsolatban. Ezzel szemben a törvény kötelezően part sétányt ír elő a területre, mely alól csak a kiemelt státusz adhatna felmentést, ám láthatóan nem ad.

hiszen ők abban a tudatban vették meg sokszázmillióért a telkeket, hogy azok a tómederig érnek. Szerencsére a követelésemre az önkormányzat még idejében kiküldte nekik a sétányra vonatkozó kötelezettséget, így, noha a Bayer Property ezt elhallgatta előttük, nem hivatkozhatnak jóhiszeműségre. Az ügyben persze az önkormányzatnak kellene pert indítana, de mint az folyamatosan látható, nem tesz egyetlen lépést sem, így vélhetően ez is ránk marad. A jogászaink már vizsgálják, hogyan lehetne megtámadni az Aliga II. felparcellázásával kapcsolatos szerződéseket – magyarázta az elnökhelyettes.