Győr;népszavazási kérdés;akkumulátorgyár;

Elutasították a győri akkumulátorgyáras népszavazás kérdéseit

A helyi választási bizottságnak nem volt egyértelmű egy eldöntendő kérdés. 

„Akarja-e Ön, hogy Győrben akkumulátorgyár létesüljön?”

Ezt a kérdést bocsátotta volna helyi népszavazásra a város MSZP-s önkormányzati képviselője. Pollreisz Balázs kérdéséről péntek délelőtt döntött a helyi választási bizottság. Azonban ennek hitelesítését egyhangú döntéssel megtagadta - írja az ugytudjuk.hu. 

A bizottság elnöke, Gál Miklós ismertette, hogy csak a közgyűlés hatáskörében lévő ügyekben lehet helyi népszavazást kezdeményezni, és a kérdésnek mind a választópolgárok, mind a közgyűlés számára egyértelműnek kell lennie.

Éppen ezért nem tartják ilyennek a „létesít” kifejezést”, emellett hiányzik a hely- és időmeghatározás is a kérdésből. Ráadásul a „Győrben” megnevezés túlzottan pongyola megfogalmazás.

Sőt: a választóktól nem várható el az akkumulátorgyár hatásainak ismerete, ami amúgy sem az önkormányzat, hanem a kormányhivatal hatáskörébe tartozik. Így a város közgyűlése - amennyiben sikeres lenne a népszavazás - nem tudná eldönteni, milyen döntést hozzon meg. Pollreisz Balázs a kérdés megfogalmazását azzal indokolta, hogy máshol azzal dobták vissza a helyi bizottságok, hogy a kérdések nem egyértelműek. Azonban a politikus úgy véli, hogy ez egy általános iskolás gyerek számára is teljesen egyértelmű. 

A portál emlékeztett, hogy Győrszentiván mellett feltehetően a Volkswagen akkumulátorgyárának szánnak területet. Emiatt már a helyi lakók is több alkalommal tiltakoztak, amelyről mi is beszámoltunk.