Európai Unió;korrupció;Farkas Flórián;Híd a munka világába;Integritás Hatóság;Biró Ferenc;

2023-03-20 07:15:00

Bár már négy hónapja működik, nincs sok nyoma az Integritás Hatóságnak

Sokadszorra feltett kérdéseinkre sem válaszolnak.

Bár november közepe óta létezik, nem sok jele van annak, hogy immáron négy hónapja működik egy EU nyomására létrehozott, korrupcióellenes Integritás Hatóság (IH). A szervezet ezúttal sem válaszolt – immáron sokadszor feltett – kérdéseinkre, így például arra, hogy konkrétan bármilyen, korrupciógyanús ügyben élt-e a törvényben biztosított jogával, azaz indított-e vizsgálati eljárást, kezdeményezte-e más szerv eljárását, indított mulasztási pert a bíróságon?

Az IH elnöke, Biró Ferenc decemberben az ATV Egyenes beszédben – a riporter unszolására – annyit mondott, hogy Farkas Flórián ügyében „meg fogják keresni az ügyészséget, és ha betekintést nyertek az iratokba, akkor tudnak továbblépni”. Az IH azóta sem reagált lapunknak, hogy ténylegesen megkeresték-e a vádhatóságot a „Híd a Munka világába” program visszaélései ügyében?

Mint arról korábban beszámoltunk, a Farkas Flórián fideszes exképviselő nevéhez fűződő programról korábban még az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) is elismerte, hogy súlyos visszaélések történtek az uniós finanszírozású programban és felmondták az uniós támogatási szerződést. Az ügyben Hadházy Ákos független képviselő 2015-ben feljelentést tett, ám a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) tavaly decemberben „bizonyítottság hiánya miatt” megszüntette a nyomozást az ügyben.

Mint arról beszámoltunk, az IH-t azután hozta létre a kormánytöbbség, hogy az Európai Unió befagyasztotta a Magyarországnak szánt uniós források jelentős részét a rendszerszintű korrupció kockázata miatt. Ennek mértékéről sokat elárul, hogy a Transparency International (TI) korrupciós indexe szerint immár Magyarország az EU legkorruptabb országa. A brüsszeli alkudozásokból egyelőre annyit tudni, hogy a magyar kormánynak végül sikerült elérnie, hogy Brüsszel ne követelje ki a Európai Ügyészséghez való csatlakozást. „Cserébe” született meg az a megoldás, hogy a kabinet – egyebek között – hozzon létre egy „független” korrupcióellenes testületet. Az IH története azonban eléggé sajátosan alakult: eleve annak az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóságnak (EUTAF) a farvizén jött létre, amelyet 2010-ben pontosan ugyanabból a célból – az EU-s források fosztogatásának a megakadályozására – hozták létre, ám lényegében végigasszisztálta a unióban párját ritkító méretű itteni visszaéléseket.

A korrupcióellenes hatóságról annyit tudni, hogy folyamatosan toborozza a kollégáit, és mint Biró fogalmazott a Bloombergnek: „elitcsapat épül”. Ugyanott az elnök arról is beszélt: "nem szabad egyenlőségjelet tenni a kormány és a korrupció között", továbbá szerinte "nem Orbán rendszere a korrupt, hanem az emberek."