USA;Magyarország;Szijjártó Péter;jelentés;David Pressman;

2023-03-22 20:37:00

Szijjártó Péter kiakadt a washingtoni külügyminisztériumra, az amerikai nagykövet szerint pont úgy csinálja, mint az oroszok

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a magyar emberek kellően érettek ahhoz, hogy eldöntsék, mi nekik a jó.

Hogy jönnek ők ehhez? – kommentálta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt az országjelentést, amelyben a State Department problémákra világít rá és aggályainak ad hangot a magyar jogállamiság helyzetével, az emberi jogok érvényesülésével kapcsolatban.

A dokumentum megállapításairól nemrég ebben a cikkünkben írtunk részletesen, a róla szóló kérdést Szijjártó Péter egy szarajevói sajtótájékoztatón kapta meg. Jelezte, „meg van döbbenve, minden évben újra és újra megdöbben”, hogy az amerikai külügyminisztérium veszi magának a bátorságot ahhoz, hogy más országokat minősítgessen, más országok belső kérdéseiről ilyen ex cathedra kijelentéseket tegyen. – Én nem tudok arról, hogy Bosznia és Hercegovina külügyminisztériuma, pláne az enyém, jelentést írna más országok emberi jogi és egyéb kérdéseiről. (...) Álljon már meg a menet!  (...) Azt, hogy Magyarországon mi a helyzet, bízzák a magyar emberekre. A magyar emberek kellően érettek ahhoz, hogy eldöntsék, mi nekik a jó – háborgott a tárcavezető. 

A jelentést – amelynek Magyarországról szóló friss megállapításai között szerepel, hogy dívik a cenzúra, az Orbán-kormány korlátozza a sajtószabadságot, az igazságszolgáltatás függetlenségét támadások érik és kitér a burjánzó korrupcióra is – 1976 óta minden évben a washingtoni kongresszusi előírásoknak megfelelően adja ki az amerikai külügyminisztériuma. Arra már David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete hívta fel a figyelmet, hogy amit Szijjártó Péter mondott, kísértetiesen emlékeztet a Kreml szólamaira: amikor az európai országok elítélték az oroszokat az emberi jogokat sértő húzásaik miatt, orosz részről mindig az volt a válasz, hogy csak ne avatkozzanak be egy másik ország belügyeibe. 

David Pressman és Szijjártó Péter között régi a szerelem, a külgazdasági és külügyminiszter akkor is háborgott egy sort, hogy az amerikai nagykövet a New York Timesban adott hangot az aggályainak az Orbán-kormány politikájával kapcsolatban