Magyarország;nagykövet;interjú;Oroszroszág;

2023-03-30 15:48:00

A budapesti orosz nagykövet szerint Magyarország barátságtalan lett, akár megtorló intézkedések is jöhetnek

A Kreml egy hónapon belül már másodszor jelzi, hogy neheztel az Orbán-kormányra.

Oroszország hivatalosan is felvette Magyarországot a vele szemben barátságtalan országok listájára - erről beszélt Oroszország magyarországi nagykövete a RIA Novosztyinak adott interjújában.

Jevgenyij Sztanyiszlavov azt hangoztatta, Magyarország pragmatikus álláspontot képvisel, amelyet még az EU és a NATO nyomására sem fog feladni. Úgy véli, Magyarország politikája azon alapul, hogy megvédje érdekeit, de ő  diplomataként tapasztalja azon negatív hatásokat, amelyeket az „ukrán válság”, valamint az EU és az Egyesült Államok szankciói okoznak. 

 – figyelmeztetett a nagykövet.

Úgy véli, a szankciók negatív hatással vannak a két ország együttműködésére mind gazdasági, politikai, kulturális tekintetben, vagy akár az emberi kapcsolatokat illetően. – Az utóbbi időben a nagykövetség normális működését is egyre jobban érinti mindez. Ám továbbra is optimisták vagyunk, konstruktív együttműködésre törekszünk Magyarországgal - fogalmazott a nagykövet. Hozzáfűzte, hogy szeretnék megőrizni az utóbbi évek pozitív hozadékát. 

Az orosz nagyköveti interjú egy hónapon belül már a második alkalom, hogy a Kreml jelzi, neheztel az Orbán-kormányra, egyszerűen azért, mert Magyarország teljesíti az EU- és a NATO-tagságából fakadó kötelezettségeket. Március 3-án Oroszország felfüggesztette a Magyarországgal 22 évvel ezelőtt kötött megállapodását arról, hogy „mindkét ország diplomata- vagy szolgálati útlevéllel rendelkező állampolgárai 90 napig vízum nélkül jogosultak a másik ország területére belépni, onnan kilépni, átutazni és ott tartózkodni”. Erről szóló megjelenése után kaptunk egy közleményt a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy „Oroszország már 2022. április 4. óta kötelezi az uniós diplomataútlevelek birtokosait előzetes orosz vízum beszerzésére, válaszul arra, hogy az Európai Unió 2022. február 28-án felfüggesztette az EU-Oroszország vízumkönnyítési megállapodás több pontját”. Az – fűzhetjük hozzá –, hogy az oroszok 2023. március 1-i hatállyal Magyarországról döntést hoztak, esetleg arra utalhat, hogy a jó viszony miatt a magyarokkal eddig kivételeztek vagy csak valamiért egyszerűen megharagudtak rájuk.

Abban sincs semmi új, hogy Magyarországot az oroszok barátságtalan országnak tartják, hiszen már több mint egy éve úgy tartják nyilván. Ami feltűnő, az az, hogy ezt egy év múltán érezhető ingerültséggel újra hangsúlyozzák, mintha valamiféle törés következett volna be a magyar orosz-viszonyban. Mindez ironikus egy kicsit, hiszen az Az Orbán-kormány látványosan törekszik a jó viszonyra a Putyin-rezsimmel. Ékesszóló jele ennek, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter többször is járt Oroszországban azóta, hogy az Vlagyimir Putyin elnök parancsára az oroszok 2022. február 24-én lerohanták Ukrajnát, kijevi látogatásra azonban nem tudott sort keríteni, ahogyan a a meghívása ellenére Orbán Viktor miniszterelnök sem.

Ami a nagyköveti interjút illeti, Jevgenyij Sztanyiszlavov kijelentette, nem gondolja, hogy a Paks 2-ben az esetleges francia részvétel a Roszatom rovására fog növekedni. Teljesen jogosnak nevezte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azon állítását, miszerint a magyar szuverenitás elleni támadás, hogy Németország blokkolja az ügyben szükséges engedélyek kiadását.

Szóba kerültek azok a tüntetések, amelyeket időnként a nagykövetség épülete előtt tartanak. A diplomata szerint  ezekre a tüntetésekre sokan mennek el és hangosak is, de nem veszélyesek.


– vélte a nagykövet. Azt hangoztatta, nem lehet panasz a magyar rendőrség fellépésére, amely megfontolt és korrekt, s minimalizálja a külképviselet munkatársait érintő biztonsági kockázatokat.