Szijjártó Péter;Orbán Viktor;Egyesült Államok;jogállamiság;Donald Trump;David Pressman;

2023-04-03 19:34:00

Az amerikai nagykövet üzent Szijjártó Péternek Orbán Viktor Donald Trump mellett kiálló posztja miatt

Mivel a kormány rendszerint belügyi beavatkozásnak tekinti, ha más országból szóvá teszik a magyar jogállamiság szétverését, David Pressman jelezte, hogy Orbán Viktor éppen beavatkozott az Egyesült Államok belügyeibe.

„Folytassa a harcot, elnök úr! Mi önnel vagyunk!” - írta királyi többesben Orbán Viktor miniszterelnök a Twitteren, a Stormy Daniels pornószínésznő megvesztegetésével megvádolt Donald Trump korábbi amerikai elnöknek üzenve.

Mindez persze különösebb újdonságot nem tartalmaz, az Orbán-kormány eddig is nyíltan a republikánusokat támogatta a demokratákkal szemben az Egyesült Államokban, miközben például a magyar jogállamiságot érintő legkisebb nemzetközi bírálatot is előszeretettel értelmezi Magyarország belügyeibe való beavatkozásként.

A furcsa ellentmondás most David Pressman amerikai nagykövetnek is feltűnhetett, mert a Twitteren Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek üzent Orbán Viktor friss bejegyzését látva:

Szijjártó Péter legutóbb például azon háborgott, hogy egy Magyarországról szóló amerikai országjelentés egyebek között megállapította, dívik a cenzúra, az Orbán-kormány korlátozza a sajtószabadságot, az igazságszolgáltatás függetlenségét támadások érik és kitért a burjánzó korrupcióra is. „Hogy jönnek ők ehhez?” - puffogott a tárcavezető.

Ehhez képest az Orbán-kormány rendszeresen, teljesen nyíltan adja a nyilvánosság tudtára, hogy mely országban éppen kiket tart a szövetségesének és kinek „drukkol”, legyen szó akár uniós tagállamokról, akár Izraelről, vagy épp az Egyesült Államokról.