Európai Bizottság;vizsgálat;EU-s támogatás;Nyírmártonfalva;lombkoronasétány;

Lombkoronasétány-ügy: már vizsgálódik az Európai Unió

Ellenőrzik, hogy a projektet a 2014-2020-as magyar vidékfejlesztési program keretében finanszírozták-e. 

„Az Európai Bizottság behatóan vizsgálja az információkat és elemzi a helyzetet, és megteszi a szükséges lépéseket, ha a támogatást szabálytalanul használták fel” – tájékoztatta a Népszavát egy Európai Bizottsághoz közeli forrás.

A testület jelenleg azt ellenőrzi, hogy a projektet a 2014-2020-as magyar vidékfejlesztési program keretében finanszírozták-e. Ezt a programot az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból támogatják és tartalmaz magyar nemzeti társfinanszírozást is.

Az Európai Bizottságot a nagy visszhangot kiváltó lombkoronasétány-ügy miatt kerestük meg: Nyírmártonfalván a falu fideszes polgármestere jelentős uniós támogatást nyert, hogy magánerdejében készüljön egy ilyen építmény, ám utóbb az összes fát kivágták körülötte. Az esetet Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő és az Átlátszó tárta a nyilvánosság elé.

Később az RTL megtudta, hogy nem ez az egyetlen, kérdéseket felvető ilyen jellegű építmény a térségben. Erdei kirándulóhely és lombkorona-ösvény létesítésére Tasi Sándor, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés fideszes alelnöke 61 millió forintot kapott. Tasó László fideszes országgyűlési képviselő pedig ugyanilyen célra 64 millió forinthoz jutott 2021-ben. Mindkét projekt helyszíne Nyíradony volt. Hadházy Ákos szerint ráadásul felmerült a gyanú, hogy az építmények túlárazva készülhettek. Emiatt a momentumos Donáth Anna és Hadházy Ákos az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz, az OLAF-hoz fordul.

Lapunk az ügyben kereste az OLAF-ot, de eddig nem kaptunk választ.