cenzúra;Debreceni Egyetem;akkumulátorgyár;

Nem tarthatta meg a volt rektor az akkumulátorgyárakról szóló előadását a Debreceni Egyetemen

Mondván, hogy aktuálpolitikai kérdéseket vitatnak meg rajta. Szerencsére márciusban Nagy Mártonnal nem voltak ilyen szigorúak. 

Magyarország akkumulátor-nagyhatalom lesz! Megéri? címmel tartott volna szemináriumot a Debreceni Egyetem Kémiai Intézetében Fábián István vegyészprofesszor, az intézmény volt rektora április 11-én.

Ám a Szabad Európa információi szerint a Természettudományi és Technológiai Kar (TTK) dékánja megtiltotta az esemény megrendezését. Kun Ferenc mindezt azzal indokolta, hogy az intézmény hatályos működési rendje alapján nem ad helyet a területén aktuálpolitikai kérdések megvitatásának. „Erre sem az egyetem szakmai fórumai, sem infrastruktúrája nem használható”- nyomatékosította. Éppen ezért azt kérte, hogy amennyiben szeretnék megvitatni a kérdést, akkor azt az intézményen kívül, ne egyetemi eseményként tartsák meg. 

„Mély megdöbbenéssel és felháborodással értesültem a letűnt idők keserű hangulatát és gyakorlatát idéző döntésről, amit a dékán az előadásom tartalmának ismerete nélkül hozott meg”

- írta reakciójában Fábián István.

A korábbi rektor visszautasítja, hogy politikai tartalmu lett volna az előadás, ugyanis szakmai szempontok szerint tájékoztatta volna a közvéleményt. Hozzátette, ilyen címmel már tartott előadást március 24-én a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottság ülésén - ebből pedig sejthette volna a dékán, hogy szakmai és nem politikai fórumról van szó. A dékán döntése miatt az eseményt végül az MTA DAB-székházban (Debreceni Akadémiai Bizottság) tartják meg az eredeti időpontban, április 11-én 14 órától.

Külön érdekesség, hogy a dékán aktuálpolitikai kérdésekre hivatkozott a tiltásnál, holott Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter „A háború és a szankciók hatása a gazdasági folyamatokra” címmel tarthatott előadást az egyetemen.