Európai Parlament;incidens;Várhelyi Olivér;Roberta Metsola;

Várhelyi Olivér nem válaszolt arra, hogy hány hülye ül az Európai Parlamentben

Az EP elnöke még március elején írt levelet a magyar biztosnak, amelyben tolmácsolta a képviselő-testület aggodalmát a február 14-i plenáris ülésen történt „sajnálatos incidenssel” kapcsolatban.

Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztos válaszolt Roberta Metsolának, az Európai Parlament (EP) elnökének a levelére - tudatta lapunkkal Várhelyi és Metsola szóvivője.

Az EP elnöke még március elején írt levelet a magyar biztosnak, amelyben tolmácsolta a képviselő-testület aggodalmát a február 14-i plenáris ülésen történt „sajnálatos incidenssel” kapcsolatban”. Várhelyi ismét elnézést kért a „félreértésért” és felajánlotta, hogy továbbra is kész a parlament rendelkezésére állni, tudtuk meg EP-s forrásoktól. Az elnök tájékoztatta a levélről a frakcióvezetőket, akik a házbizottság szerepét betöltő Elnökök Konferenciájának csütörtöki ülésén nem hozakodtak elő újabb kifogásokkal.

Mint beszámoltunk róla, Várhelyi a képviselők nyugat-balkáni bővítéssel kapcsolatos kérdéseire felelt a parlament plenáris üléstermében, amikor az egyik felszólalás után bekapcsolva maradt a mikrofonja és hallani lehetett, amint magyarul megjegyzi a mellette helyet foglaló kabinetfőnökének: „Hány hülye van még?” A nyilvánosságra került felvételt nagy felháborodás követte az EP-ben, ahol a megjegyzését úgy értelmezték, hogy az a vitában szót kérő képviselőkre vonatkozik. Várhelyi másnap nyilatkozatban kért elnézést és fejezte ki sajnálatát a „félreértés” miatt. Szerinte egy más témában, magyarul folytatott magánbeszélgetést a kabinetfőnökével, amelyet kiragadtak a szövegkörnyezetéből.

Magyarázata azonban nem elégítette ki a képviselők többségét, akik felkérték a parlamenti elnököt, hogy levélben fejtse ki aggodalmaikat a biztosnak. Metsola március elején írt Várhelyinek, aki egy hónap elteltével válaszolt.

Még mielőtt a magyar biztos elküldte volna válaszlevelét Metsolának, írt az EP 16 képviselőjének is, akik február közepén azt az írásos kérdést intézték az Európai Bizottsághoz, hogy Várhelyi szerény véleménye szerint hány hülye van az Európai Parlamentben. A március végén született, Várhelyi által jegyzett bizottsági reagálás gyakorlatilag megismétli a biztos februári nyilatkozatát, és megválaszolatlanul hagyja a feltett kérdést.