egészségügy;Komárom-Esztergom;Békés;háziorvosi ügyelet;

Két újabb vármegyében indul el az új háziorvosi ügyeleti rendszer májustól

Ezzel hatra növekedett azon vármegyék száma, ahol már az Orbán-kormány által erőszakkal  elfogadtatott rendszer lépett életbe.

Május elsejével két újabb vármegyében, Komárom-Esztergomban és Békésben is átállnak az új háziorvosi ügyeleti rendszerre - derül ki az Országos Mentőszolgálat honlapjáról. Ezzel már hat vármegyében is az OMSZ fogja szervezni az ügyeletet az önkormányzatok helyett.

Az ügyeletet hétköznapokon délután négy és este tíz, hétvégén és ünnepnapokon reggel nyolc és délután két óra között biztosítják. A jelzett két vármegyében éjjeli ügyeletet Esztergomban, Kisbéren, Tatabányán, Békéscsabán, Gyulán, Orosházán és Szarvason látnak el, hétköznap este tíztől reggel nyolcig, hétvégén és ünnepnapokon délután kettőtől reggel nyolcig. Az OMSZ azt kéri, hogy ügyeleti időben jelentkező súlyos panasz, tünet esetén a páciens ne menjen sehová, hanem hívja a központi, 1830-as telefonszámot.

Mint ismert, az új ügyeleti rendszer miatt került olyan ellentétbe az Orbán-kormány a Magyar Orvosi Kamarával, hogy a kabinet gyakorlatilag statáriálisan szétverte a testületet egy jogszabállyal, amely beszünteti a kötelező kamarai tagságot, megcsonkítva ezzel a szakmai szervezet jelentőségét. Beszédes azonban, hogy több mint 33 ezer ember, azaz a tagság több mint kétharmada jelezte azt, hogy saját, szabad akaratából is az orvosi kamara tagja akar maradni.