bántalmazás;tüntetés;könnygáz;Hadházy Ákos;kordonbontás;Karmelita kolostor;

Hadházy Ákos: Ha most nem állítjuk meg ezt az őrületet, akkor sokkal durvább dolgok jönnek

Az ellenzéki politikus szerint amit hétfőn a rendőrök a Karmelita kolostornál tettek a képviselőkkel és a tüntetőkkel, csak a kezdet. Jövő szerdán újra tüntetni fognak.

Nekifutásból kirúgták az egész rendszer legitimációs lábát hétfőn este a „Készenléti Rendőrség bátor legényei”, amikor nem csak képviselőket bántalmaztak a budai Várban, és könnygázt fújtak a tüntető tanárokra és diákokra – írja keddi Facebook-posztjában Hadházy Ákos. A független országgyűlési képviselő szerint a történtek, amiről lapunk is részletesen beszámolt, egy normális országban önmagában is elég lenne ahhoz, hogy a belügyminiszter és a rendőrfőkapitány lemondjon.

Az ellenzéki politikus szerint a NER-t az a fideszes mitológia alapozta meg, hogy 2006 őszén az akkori, hazug hatalom rendőrei durván szétverték a tüntetőket, bántalmaztak egy országgyűlési képviselőt, majd az egészet elsikálták. – Pont emiatt 2010 után a rendőrség mindig nagyon vigyázott arra, hogy ne durvuljon el a tüntetések kezelése, pedig lett volna igény a legmagasabb szintről, hogy a tüntetőket „tegyék helyre” a rendőrök – jegyezte meg Hadházy, aki szerint a Színház utcában, vagyis a Karmelita kolostornál hétfőn valami megváltozott.

– Vége a finomkodásnak, a rendszer megmutatta igazi arcát, amikor könnygázt fújt tüntető diákokra és tanárokra, egy törvénytelenül felállított kerítés védelmében. Itt valami nagyon elcsúszott, a rendszer elkezdett nagyon durván reagálni, és ennek nagyon rossz vége is lehet. Ha most nem állítjuk meg ezt az őrületet, akkor sokkal durvább dolgok jönnek, és lehet, hogy hamarosan túl késő lesz – szögezte le Hadházy Ákos, aki szerint a megállítást már május 3-án meg kell kezdeni. Abban bízik, hogy sok-sok ember felismeri, mi történik, és hajlandó lesz megmozdulni egy boldogabb Magyarországért.

A szervezést, amint az a már kedden meghirdetett Facebook-eseményből kitűnik, az Egységes Diákfront vállalta magára és Folytatjuk! címmel május 3-ra délután négy órára hirdetett újabb tüntetést. A helyszínt ugyan még nem jelölték meg, de a hétfői demonstráció egyik szónoka, Pankotai Lili még akkor közölte, hogy az Budapesten, a Szent István Bazilikánál lesz. A felhívás az oktatásért, az országunk jövőjéért hív mindenkit és szolidaritásra buzdít.