jelölések;Ókovács Szilveszter;Magyar Állami Operaház;főigazgatói pályázat;Csák János;

Úgy tűnik, 12 év után tényleg mennie kell Ókovács Szilveszternek az Operaház éléről

A bírálóbizottság szerint tizenegy jelöltből csak hárman maradtak, de végül Csák János dönt majd arról, ki legyen a főigazgató.

Három pályázó versenghet tovább a Magyar Állami Operaház főigazgatói székéért a 11 induló közül, de a jelenlegi vezető, aki 12 éve, pontosabban hivatalosan 11 éve áll az intézmény élén, kiesett, vagyis a pályázatokat elbíráló bizottság nem jelöli őt – írja az Index több, egymástól független forrásra hivatkozva. Hozzátették, a végső döntést azonban Csák János kulturális és innovációs miniszter hozza meg 2023. május 27-ig.

A portál szerint a három állva maradt főigazgató-várományos Kesselyák Gergely, Miklósa Erika és Vadász Dániel, vagyis őket és ebben a sorrendben javasolja a pályázatokat elbíráló bizottság az intézmény élére. A tizenegy jelölt bizottsági meghallgatása ezen a héten, szerdán és csütörtökön lezajlott.

A testület első ülésén Csák János kulturális és innovációs miniszter információink szerint azzal indította útnak a grémiumot, hogy szakmai döntést vár tőlük, s hogy legalább három alkalmas jelöltet nevezzenek meg, akik közül választhat. A versenyben maradtak közül Kesselyák Gergely, az Operaház jelenlegi első karmestere, Miklósa Erika a közismert operaénekesnő, míg Vadász Dániel jogász, énekes, kulturális menedzser, a Co-Opera ügyvezető igazgatója.

Emlékezetes, tavaly márciusban, amikor a csaknem öt évig tartó felújítás után újra megnyílt az Operaház, Ókovács Szilveszter ünnepi beszédében Orbán Viktor és felesége jelenlétében arról beszélt, hogy 12 év után mindenkinek mennie kellene. A miniszterelnök egyhuzamban pont egy tucat éve állt kormánya élén. – Én csak tudom, mert lassan elérem azt a határt, ami még a magyar operaházi történetben nem volt. Tizenkét év! Ezután már tényleg mindenkinek mennie kellett. Nem akarok ötleteket adni, de ez tényleg lassan közeleg – mondta akkor. A lapunknak idén április közepén adott interjújában Ókovács ezt „improvizált résznek”, nevezte, ami csak a négy nappal később előizzadt tévéfelvétel után lett a balos közbeszéd tárgya. Lukács Miklós, a rekordtartó főigazgató 1978-as példáját említettem az engem talán jellemző öniróniával.