Orbán-kormány;erőszak;propaganda;

Erőszakspirál jöhet Magyarországon, az Orbán-kormány provokálja a konfliktusokat

A szavak háborúja már zajlik – állítja Ágh Attila politológus, aki nem tartja kizártnak, hogy valamilyen rendteremtő szerepben a hadsereg is feltűnik majd.

– Az uniós forrásmegvonások várható következménye előbb vagy utóbb az Orbán-rendszer destabilizációja lesz. Ebben az évben folyamatossá válnak a konfliktusok az EU-val, amire a kormány eddiginél is erősebb centralizációval, újabb rendőri-katonai eszközök bevetésével válaszol majd – nyilatkozta Ágh Attila politológus még januárban a Népszavának. Most úgy érzi, teljes mértékben beigazolódni látszik a jóslata.

A tavaly megalakult új fideszes kormánnyal két minisztérium került speciális pozícióba, a belügyi tárca mellett a Miniszterelnöki Kabinetiroda. A maga módján mindkettő rendőrminisztérium – mondta Ágh Attila. A hozzárendelt titkosszolgálati szervek révén a kabinetiroda is rendőri funkciókat lát el, olyan értelemben, hogy megfigyel embereket, a rendcsinálás „szoft oldalát” irányítja. A politológus szerint nem pusztán az oktatás és az egészségügy, hanem a közszolgáltatások sokfélesége, a társadalomigazgatás is rendészeti üggyé változott.

Tévednek azok, akik az Orbán-kormányt akár konfliktuskerülőnek, akár konfliktuskezelőnek jellemzik. Ágh Attila éppen az ellenkezőjét gondolja. Az Orbán-kormány – hangsúlyozta – provokálja a konfliktusokat, a hosszú évek óta fennálló vészhelyzetet a konfliktusok létezésén keresztül legitimálja. A fokozott elnyomás kivált bizonyos reakciókat a társadalom részéről, amit a kormány arra használ fel, hogy bemutassa, szükség van kemény intézkedésekre: csakis így lehet megőrizni a társadalom nyugalmát, békéjét, biztonságát.

Miközben a kabinet valósággal ráerőlteti a társadalomra az erőszak egyes formáit, maga is egyre erőszakosabban lép fel. A kormány erőszakspirálba került – mondta Ágh Attila. A budai Várban kordont bontó diákok ellen bevetett rendőrségi könnygáz ennek a bizonyítéka.

– Valószínűsíthető, hogy a nyár sem fog csendesedést hozni, a társadalom felizgatott állapotban lesz – vélekedett Ágh Attila. Hiszen a Fidesz „nyilvánvaló hazugságokat” állít arról, hogy jól halad az EU-val való megállapodás. A kormány destabilizálja az emberek mindennapi életét és életmódját. Elég csak megnézni, mi folyik az oktatásban: amikor a gyerek már ötödik alkalommal megy haza azzal, hogy megint tornatanár tartotta a matekórát, az közvetlen konfrontációt jelent a közoktatás egészével. Az egészségügyben és más területeken szerzett rossz tapasztalatok is összeadódnak, Magyarországon erősödik a nyugtalanság és a bizonytalanság. A kormány olyan helyzeteket produkálhat, hogy a politológus nem tartja kizártnak: valamilyen rendteremtő szerepben a hadsereg is feltűnik majd.

Felidéztük, hogy amikor az úgynevezett becsület napjához időzítve külföldi antifák támadtak meg szélsőjobboldaliakat Budapesten, fideszes össztűz zúdult a Jámbor András-féle Szikra mozgalomra is. Utóbb kiderült, a szervezet aktivistáját alaptalanul gyanúsították meg azzal, hogy részt vett az erőszakos cselekményekben. A neonácik által elkövetett hasonló támadásokat a kormány szó nélkül hagyta. A Karmelitánál történt mostani kordonbontásnak a rendőrség agresszív, jogvédők szerint indokolatlanul durva eszközökkel vetett véget. A kormánypárti táborban ellenben csak a diáktüntetés váltott ki felháborodást, amelynek nyoma se volt, amikor Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmet adott a tényleges terrorcselekmények miatt elítélt Budaházy Györgynek és társainak.

Kérdésünkre – mintha a kormány igyekezne kizárólag a baloldallal és az ellenzéki tüntetőkkel azonosítani az erőszak, a terrorizmus fogalmát – Ágh Attila kijelentette: zajlik a szavak háborúja. A civil társadalom elleni fellépésben Orbán-kormány az orosz mintákat követte. A putyini Oroszországban az ellenzékre leggyakrabban használt jelző a „terrorista”. Az ellenzéki megmozdulásokat öt-hat év óta akkor is terroristának bélyegzik, ha azokon gyenge nők vesznek részt. Orbánék lassan, fokozatosan haladnak ebbe az irányba – mondta a politológus. A valódi terroristát és csapatát a kormány próbálja kisatírozni a képből, az ellenzéki tiltakozásokat pedig igyekszik minél inkább negatív színben feltüntetni – tette hozzá.