önkormányzat;Újpest;gyermekotthon;sérelemdíj;

2023-05-13 09:59:00

Gyerekmolesztálási ügy: Újpest sérelemdíjat fizet

Elismerte a IV. kerületi önkormányzat, hogy egy feltételezett bántalmazás után jogellenesen bocsátotta el az egyik gyerekotthon vezetőjét – tudta meg lapunk.

Sérelemdíjat, 1,1 millió forintot fizet Újpest Önkormányzata Becker Zitának. Ő vezette az „Aranyhíd” Gyermekek Átmeneti Otthonát akkor, amikor tavaly decemberben felmerült a gyanú, hogy szexuális bántalmazás ért egy kislányt. A belső- és a fenntartói (önkormányzati) vizsgálat egyszemélyes felelősként nevezte meg őt, a fenntartó álláspontja az volt, hogy súlyos intézményvezetői mulasztás történt többek között azért, mert nem hívott azonnal mentőt, és egészségügyi ellátást sem biztosított.

A volt intézményvezető munkaügyi bírósághoz fordult, miután elbocsátották. Ügyvédje több ponton is megtámadta a fenntartó önkormányzat eljárását, és a felmondás indoklását.

A többi között kifogásolta, hogy a vélt bántalmazással összefüggésben kétszer is megbüntették Becker Zitát, elbocsátása pedig nem felelt meg a törvényi előírásoknak. Például azért, mert a legfeljebb 15 napos határidőt jelentősen túllépve, több mint másfél hónappal később, csak január 23-án küldték el őt. Ezt egyébként a bíróság is megmagyarázhatatlannak és jogellenesnek tartotta. Becker Zita beadványára válaszul a munkáltató azt írta a bíróságnak, hogy az intézményvezető feszültséget keltett a kollégák között, hanyagul végezte a munkáját, ezért vált meg tőle. Az esetleges bántalmazással összefüggő hiányosság nem szerepelt az indokok között.

Kattintson és regisztráljon cikkünk elolvasásához a mobil Népszaván! Egy hétig szabad a betekintés.

– derül ki cikkünkből még.