Magyarország;Ukrajna;vétó;

Az Orbán-kormány elismerte, hogy vétózott, Ukrajna helyett inkább balkáni és észak-afrikai béketeremtésre fordítana pénzt

A magyar kabinet egy 500 millió eurós részlet folyósítását akadályozta meg. 

„Magyarország nem ért egyet azzal, hogy a rendelkezésre álló többi pénzügyi eszköz mellett az Európai Békekeretet (EPF) kizárólag Ukrajna támogatására fordítsák, ez ugyanis nem teszi lehetővé az Európai Unió érdekeinek az előmozdítását más területeteken”  – erősítette meg a Orbán-kormány szóvivő irodája a Reutersnek küldött e-mailben, hogy az Orbán-kormány vétózott az Ukrajnának nyújtandó újabb 500 millió eurús segélyt

Az EPF-et 2021-ben hozták létre az EU költségvetésén kívüli pénzügyi eszközként. Hivatalosan konfliktus-megelőzés a béketeremtés és a nemzetközi biztonság növelése a célja, azóta, hogy Vlagyimir Putyin elnök parancsára az orosz hadsereg megtámadta, Ukrajna 3,6 milliárd eurót kapott belőle. Magyarország a hétfői, nyolcadik kifizetési kört vétózta meg, az e-mail tanúsága szerint azért, mert szeretné, ha az EPF-ből a balkáni és az észak-afrikai béketeremtést is támogatnák. 

„A magyar kormány számára kulcsjelentőséget visel ezeknek a kérdéseknek a tisztázása, ezért nem is járult hozzá a következő részlet utalásához az EPF-ből” – hangoztatja az e-mail.

Az Orbán-kormány egy nappal azután döntött a vétó mellett, hogy Ukrajnában „a háború szponzorának” nyilvánították az OTP-t, nemrég pedig kiderült, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megpendítette, fel kellene robbantani a Barátság kőolajvezetéket, hogy romba döntsék a magyar ipart is. Március végén azt még nem vétózta meg, hogy az EPF-ből kétmilliárd eurót terveznek költeni lőszerszállításra Ukrajnának.