Oroszország;Magyarország;Franciaország;vizsgálat;Marine Le Pen;

2023-05-25 12:31:00

Orbán és Putyin miatt indított vizsgálatot Marine Le Pen ellen a francia parlament

A vizsgálat középpontjában egy 9,4 millió eurós hitel áll, melyet egy cseh-orosz bank folyósított a Nemzeti Tömörülésnek.

Parlamenti vizsgálat indult Franciaországban Marine Le Pen és szélsőjobboldali pártja, a Nemzeti Tömörülés (RN) ellen. A független testület azt próbálja kideríteni, hogy a párt és volt elnöke kapcsolatban állnak-e a Kremllel, illetve kaptak-e pénzeket Vlagyimir Putyinhoz vagy Orbán Viktorhoz köthető szervezetektől – írja az Euronews.

A vizsgálat középpontjában egy 9,4 millió eurós hitel áll, melyet egy cseh-orosz bank folyósított a Nemzeti Tömörülésnek, és amelyet a szélsőjobboldali még nem fizetett vissza. A politikus boszorkányüldözésnek nevezte az eljárást.

Az RN máshonnan is szerzett pénzt kampányára: mint lapunk is beszámolt róla, korábban már visszafizette a 2022-es elnökválasztáson Emmanuel Macronnal szemben alulmaradt Marine Le Pen a Mészáros Lőrinc többségi tulajdonában lévő MKB Banknak a kampányához kapott csaknem 11 millió eurós kölcsönt. A Libération cikke szerint a szélsőjobboldali politikus ehhez hozzávetőleg 10 millió 221 ezret az államtól kapott vissza térítésként, a mintegy 471 ezres különbözetet pedig pártja állta. 

Marine Le Pen az ügyletet 2021 októberében egy budapesti látogatás során magával Orbán Viktorral ütötte nyélbe. A megállapodásban pedig Jean-Paul Garraud működött közre, aki akkor a Nemzeti Tömörülés választási hadjáratának pénzügyeiért felelt. Amikor befutott a pénz, ő volt az, aki úgy köszönte meg: hálás, amiért a magyar bank lehetővé teszi, hogy „megszólaljon a demokrácia”.

A választások anyagi tisztaságára felügyelő bizottság azonban mintegy 800 ezer euró felhasználását kifogásolta a Nemzeti Tömörülés esetében, végül 200 ezres igényt utasított el. Megjegyzik, külön kérdés volt, hogy az RN miért bérelt jó drágán egy lakást, amikor már volt főhadiszállásuk. Ráadásul az ingatlant csak olyasmire használták, mint például az MKB képviselőinek fogadása, akik tavaly januárban elvileg azért érkeztek, hogy aláírják a szerződést a pártelnökkel.