ítélet;ostrom;lázadás;börtönbüntetés;Capitolium;összeesküvés;2021;szélsőjobboldali szervezet;

„Ő adta ki a parancsot” – 18 év börtönre ítélték a Capitolium ostromának egyik szervezőjét

A szélsőjobboldali Oath Keepers csoport vezetője, Stewart Rhodes politikai fogolynak tartja magát, de a bíróság szerint valójában terrorista.

Donald Trump hatalmon tartása érdekében lázadó összeesküvést szervezett, amikor 2021. január 6-án sokadmagával megostromolta a washingtoni Capitoliumot, az amerikai törvényhozás épületét – erősítette meg az Egyesült Államok bírósága csütörtökön, amikor kihirdették, hogy 18 év börtönbüntetésre ítélik Stewart Rhodes-t, szélsőjobboldali Oath Keepers szervezet vezetőjét. A CNN beszámolója szerint Mehta kerületi bíró leszögezte, hogy Rhodes „folyamatos fenyegetést és veszélyt jelent demokráciánkra és országunk szerkezetére”.

– A lázadó összeesküvés a legsúlyosabb bűncselekmények közé tartozik, amit egy amerikai elkövethet” – mondta a bíró, aki szerint az Oath Keepers tettei belföldi terrorizmusnak minősülnek. Hozzátette: „Ő volt az, aki aznap szervezte a csapatokat, ő volt az oka annak, hogy az emberei Washington DC-ben tartózkodtak, és ő volt az, aki parancsot adott, hogy menjenek, és mentek.”

Harry Dunn rendőrtiszt, aki még a hét elején vallott január 6-i tapasztalatairól, azt mondta a CNN-nek, hogy ezek után „Donald Trumpnak kell következnie. Az ítélet egy lépés a teljes elszámoltathatóság felé”.


Az ügyészek egyébként 25 évet kértek Stewart Rhodes-ra, ahogy Kathryn Rakoczy ügyész mondta, terrorizmusért. Ezzel szemben Rhodes megismételte hamis állításait a 2020-as választásokkal kapcsolatban, saját magáról azt állította, hogy politikai fogoly és még a börtönben is „a rezsim bűnösségét” fogja lelelplezni. – Trump elnökhöz hasonlóan az egyetlen bűnöm az, hogy szembeszállok azokkal, akik elpusztítják országunkat – fogalmazott a férfi.