módosítás;választási törvény;időközi választás;

2023-05-26 12:43:00

Nyolc településen marad el az időközi a választási törvény módosítása miatt

Nem tartják meg azokat a voksolásokat, melyeknél a törvény hatálybalépését megelőzően a kampányidőszak még nem kezdődött el. Vágó István önkormányzati képviselői helye is üresen marad.

Nyolc településen marad el az időközi választás a pénteken hatályba lépett törvény miatt – közölte a honlapján a Nemzeti Választási Iroda (NVI).

Kiemelték, hogy a Magyar Közlönyben kihirdették a választási eljárási szabályoknak az elektronikus ügyintézéssel összefüggő módosításáról szóló törvényt, melynek értelmében a következő általános önkormányzati választásokig helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás nem tartható. Ennek megfelelően elmaradnak azok az időközi önkormányzati választások, melyeknél a törvény hatálybalépését megelőzően a kampányidőszak még nem kezdődött el.

Összesítésük szerint a módosítás miatt elmarad az időközi választás

Lapunk is beszámolt arról, hogy a törvény hatályba lépése után a jövő évi önkormányzati választásig már nem tűzhető ki időközi választás, a már kitűzöttek pedig elmaradnak, kivéve, ha a kampány már elindult. Ott, ahol időközi választás már nem tűzhető ki, listáról kell pótolni az egyéni mandátumot vesztett képviselőt. Az országgyűlés szigorított a kompenzációslista-állítás szabályain is. Eszerint ilyen listát mostantól a tízezernél több lakosú településen csak az a jelölő szervezet állíthat, amely a település egyéni választókerületeinek legalább kétharmadában ki tudott állítani jelöltet – az eddigi szabály ezt az arányt 50 százalékban határozta meg.

László Róbert, a Political Capital választási szakértője korábban lapunknak azt mondta, szerinte vélhetően az ellenzéki koordináció mozgásterének szűkítése a Fidesz friss törvénymódosítójának a tényleges motivációja. Az erről szóló cikkünk itt található.