módosítás;választási törvény;időközi választás;

Nyolc településen marad el az időközi a választási törvény módosítása miatt

Nem tartják meg azokat a voksolásokat, melyeknél a törvény hatálybalépését megelőzően a kampányidőszak még nem kezdődött el. Vágó István önkormányzati képviselői helye is üresen marad.

Nyolc településen marad el az időközi választás a pénteken hatályba lépett törvény miatt – közölte a honlapján a Nemzeti Választási Iroda (NVI).

Kiemelték, hogy a Magyar Közlönyben kihirdették a választási eljárási szabályoknak az elektronikus ügyintézéssel összefüggő módosításáról szóló törvényt, melynek értelmében a következő általános önkormányzati választásokig helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás nem tartható. Ennek megfelelően elmaradnak azok az időközi önkormányzati választások, melyeknél a törvény hatálybalépését megelőzően a kampányidőszak még nem kezdődött el.

Összesítésük szerint a módosítás miatt elmarad az időközi választás

  • a főváros XII. kerületében, ahol a DK-s Vágó István halála miatt szavaznának a hegyvidékiek,

  • a Baranya vármegyei Tarróson, ahol egyéni listás képviselőt választottak volna,

  • a Somogy vármegyei Somogysámson településen, itt polgármestert választottak volna,

  • a Heves vármegyei Mátraszentimrén, ahol polgármestert és egyéni listás képviselőket is választottak volna,

  • a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Füzérradványon, ahol polgármester- és egyéni listás képviselő-választást tartottak volna,

  • a Tolna vármegyei Csikóstöttösön, ahol polgármestert választottak volna,

  • a Tolna vármegyei Dombóváron, ahol roma települési nemzetiségi képviselőt választottak volna

  • és a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Sárospatakon, ahol ugyancsak a roma települési nemzetiségi képviselő választását nem tartják meg.

Lapunk is beszámolt arról, hogy a törvény hatályba lépése után a jövő évi önkormányzati választásig már nem tűzhető ki időközi választás, a már kitűzöttek pedig elmaradnak, kivéve, ha a kampány már elindult. Ott, ahol időközi választás már nem tűzhető ki, listáról kell pótolni az egyéni mandátumot vesztett képviselőt. Az országgyűlés szigorított a kompenzációslista-állítás szabályain is. Eszerint ilyen listát mostantól a tízezernél több lakosú településen csak az a jelölő szervezet állíthat, amely a település egyéni választókerületeinek legalább kétharmadában ki tudott állítani jelöltet – az eddigi szabály ezt az arányt 50 százalékban határozta meg.

László Róbert, a Political Capital választási szakértője korábban lapunknak azt mondta, szerinte vélhetően az ellenzéki koordináció mozgásterének szűkítése a Fidesz friss törvénymódosítójának a tényleges motivációja. Az erről szóló cikkünk itt található.