Matolcsy György;euró;euróbevezetés;

2023-06-04 10:13:00

Matolcsy György: Kötelező bevezetnünk az eurót

A jegybankelnök szerint ha elérjük az Európai Unió átlagos fejlettségi szintjének közel 90 százalékát, akkor már érettek leszünk az euróra. Mindezt 2030-ra datálja.

Huszonöt éves az Európai Központi Bank, amely az euró koordinálására és kezelésére jött létre 1998-ban. Ebből az alkalomból készítettek interjút Matolcsy György jegybankelnökkel a Kossuth Rádió Felfedező című műsorában.

A jegybankelnök egyebek mellett arról beszélt, hogy a Magyar Nemzeti Banknak van egy világos, határozott, mindenki számára érthető álláspontja:

Az álláspontjuk az, hogy ha elérjük az Európai Unió átlagos fejlettségi szintjének csaknem 90 százalékát, akkor már érettek leszünk az euróra. Matolcsy György mindezt 2030-ra datálja.

– fejtette ki. Hozzátette, hogy a görögök szintén felkészületlenül – a tizenegy alapítóország után rögtön tizenkettedikként – léptek be az eurózónába, és ők is rajtavesztettek.

– Több mint 11 ezer milliárd forintot bocsátottunk a magyar gazdaság rendelkezésére, és ez plusz 10 százalékos gazdasági növekedést ért – mondta Matolcsy György. Úgy véli, erre eurózónatagként nem kerülhetett volna sor, ezt azért tudta megtenni a Magyar Nemzeti Bank, mert célzott programjai voltak, például a kötvényprogram. – Mindaddig tehát, amíg mi a felzárkózás végső szakaszába nem érünk, addig nekünk szükségünk van egy önálló, nagy mozgásterű, nemzeti jegybank eszközeire és forrásaira – magyarázta a jegybankelnök.

Május elején lapunk is beszámolt arról, hogy a Költségvetési Tanács (KT) elnöke a Fejér Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara 53. küldöttgyűlésén arról beszélt: az euró bevezetéséhez szükséges maastrichti kritériumokat 2024 végére teljesítheti Magyarország. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig még tavaly májusban – kinevezése előtti meghallgatásán – azt mondta, hogy a magyar euró „rövid és középtávon sem kérdés, hosszú távon meg ki tudja.” Varga Mihály pénzügyminiszter ugyanekkor politikusabban fogalmazott: az euróbevezetés ugyan egy fontos cél, de önmagában a magyar euró nem megoldás. A gazdaságpolitika fontos célja kell legyen, hogy az euróbevezetés céljai teljesüljenek – tette hozzá. Később, tavaly ősszel egy háttérbeszélgetésen azt is közölte, el lehet gondolkodni a belépésen az ERM 2-es árfolyamrendszerbe, amely az euró bevezetésének előszobájának tekinthető, de a pénzügyminiszter akkor hozzátette, hogy nincs szó az euró bevezetésének előkészítéséről.