Videó;Orbán-kormány;javítás;Ukrajna;propaganda;Krím félsziget;

2023-06-04 11:26:00

Gyorsan javított az Orbán-kormány, most már inkább Ukrajna részének tartja a Krímet

Hatott a kijevi figyelmeztetés.

Vasárnap reggel a Magyarország Kormánya YouTube-csatornán megjelent annak a propagandavideónak az új változata, amelynek eredetijében a magyar kabinet nem Ukrajna részeként tüntette fel az Oroszország által 2014-ben annektált Krím félszigetet. 

Az első változat ukrán politikai körökben elég keményen kivágta a biztosítékot, a kijevi külügyminisztérium demarsban tiltakozott ellene, mondván, az hogy egy vaktérképen elvették tőle a Krím félszigetet, szakítást jelent Magyarország deklarált álláspontjával, Ukrajna területi integritásának a tiszteletben tartásával. A figyelmeztetés hatására az Orbán-kormány azonnal meghátrált, szombaton Palóc André, a finoman szólva Fidesz-közeli agytröszt, a Századvég politikai elemzője jelezte, hogy készül a javított kiadás. Ez jelent meg nemrég.

Az Orbán-kormán az állítólagos békepártiságának ad hangot a propagandavideóban, csak ez kicsit nehéz úgy, hogy közben legitimnek ismeri el Oroszország területi követeléseit, nem mellesleg pedig minden lehetséges módon mentegeti Vlagyimir Putyin orosz elnök rezsimjét vagy egyszerűen hallgat az agresszori szerepéről.

Orbán Viktor rutinszerűen tesz dehonesztáló kijelentéseket Ukrajnáról, amelyet nevezett senkiföldjének és pénzügyileg nem létező országnak is. Nem mintha az ukránokat félteni kellene, egy kiszivárgott amerikai titkosszolgálati jelentés szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök dühében nemrég megpendítette, hogy felrobbanthatnák a Barátság kőolajvezetéket, hátha az tönkreteszi az orosz energiafüggőségét kitartóan védelmező Magyarország iparát is.