atomerőmű;nukleáris;gátszakadás;szakértők;Nemzetközi Atomenergia Ügynökség;Zaporizzsja;orosz-ukrán háború;

2023-06-06 10:37:00

Ukrán és ENSZ-szakértők szerint nincs közvetlen fenyegetés a Zaporizzsja Atomerőműre nézve a gátszakadást követően

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség tájékoztatása szerint szakértői a helyszínen nyomon követik a helyzetet, és „nem áll fenn közvetlen nukleáris biztonsági kockázat”. Hosszabb távon azonban már merülhetnek fel aggályok.

Nincs közvetlen fenyegetés a Zaporizzsja Atomerőműre nézve a Herszon melletti Nova Kahovka duzzasztógátjának átszakadását követően – írja a Guardian ukrán és ENSZ-szakértőkre hivatkozva.

Mint arról a Népszava is beszámolt, kedden átszakadt a Herszon melletti Nova Kahovka duzzasztógátja, amely a Krím mellett a Zaporizzsja Atomerőmű vízellátásáért is felel.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) tájékoztatása szerint szakértői a helyszínen nyomon követik a helyzetet, és „nem áll fenn közvetlen nukleáris biztonsági kockázat”.

Hosszabb távon azonban aggályok merülhetnek fel a biztonsággal és azzal kapcsolatban, hogy az erőmű ismét üzemeltethető legyen a következő években. A lapnak egy Olekszij nevű korábbi műszakvezető és reaktorüzemeltető rámutatott arra, hogy az erőműnek mind a hat reaktorát lekapcsolták az orosz invázió tavaly februári kezdete óta. A hatból öt reaktort teljesen lekapcsolva hűtenek, míg egyet 200-250 fok körüli hőmérsékleten tartanak, hogy könnyebb legyen újraindítani, mihelyst a körülmények lehetővé teszik.

Az oroszok megszállását követően az erőművet tavaly márciusban elhagyó volt alkalmazott szerint immár az utolsó reaktort is teljesen le kellene kapcsolni, az erőműnek pedig van elég forrása ahhoz, hogy az összes reaktort hűtve tudják tartani. Az erőműnek van egy 2-3 kilométer átmérőjű hűtőtava – tette hozzá.

Az Enerhoatom tájékoztatása szerint töltik a hűtőtavat, amely jelenleg 16,6 méteren áll, ami elegendő az erőmű igényeihez.

Egy ukrán nukleáris szakértő szerint a kérdés inkább az, hogy ki fog majd cselekedni, ha kifogynak a tartalékmegoldásokból, tekintve, hogy az erőműben dolgozók létszáma igencsak megcsappant a megszállást követően.