film;blokád;kritika;tettlegesség;Tősér Ádám;

Fellökte és szidalmazta a Népszava újságíróját a Blokád rendezője, lapunk feljelentést tesz

Az indulatot és az erőszakot nem indokolhatja őszinte kritika.

Tettlegesen lépett fel lapunk munkatársa ellen Tősér Ádám filmrendező a Magyar Mozgókép Fesztivál péntek esti programján, amely az újonnan átadott FOTON Audiovizuális Centrumban tartottak péntek késő este.

Csákvári Géza a Népszava tudósítójaként, meghívott vendégeként vett részt a Magyar Mozgókép Fesztivál hivatalos eseményén. Munkatársunk  a mozgóképes mustra résztvevői számára tartott bulin éppen a mosdó felé tartott, amikor egy onnan távozó férfi se szó, se beszéd olyan elementáris erővel fellökte, hogy a földre került. A támadó üvölteni kezdett, a többi között lenácizta munkatársunkat és kilátásba helyezte, hogy „szétveri a pofáját”. Csákvári Géza felállt, hogy jobban tudja védeni magát, a fenyegetőző férfi végül mégsem ütött, két filmrendező, Kocsis Ágnes és Szűcs Dóra nyugtatta meg és húzta el magával a helyszínről. 

„Nem tudtam ez egészet mire vélni, nem ismertem fel a férfit. Megtudtam, hogy Tősér Ádám, a Blokád című film rendezője volt a támadó. Bár az indulatot és az erőszakot nem indokolhatja, a Blokád valóban nem tartozik az általam kedvelt és jónak vélt alkotások közé. Kurzusfilmnek tartom, nem egyedüliként, amelyben Göncz Árpád, a néhai köztársasági elnök a filmben hazaárulásra készül, más jelenetekben pedig egy fóbiák miatt szenvedő, bomlott elméjű művész paródiája, ami szimplán méltatlan ábrázolás és művészi interpretáció. Egy filmkritikus jogában áll, hogy véleményt formáljon egy-egy adott műről. Az újságíró szavaira az erőszak vagy a nyilvános becsmérlés nem lehet válasz. Még akkor sem, ha az alkotó nem nyugszik meg azzal ténnyel, hogy nem kevesebb mint tizennégy kategóriában jelölték Magyar Mozgókép Díjra és nyilvánvalóan fontosabb neki, mit gondolnak a kritikusok” – írta Csákvári Géza a megdöbbentő incidens nyomán.

A Népszava tettleges becsületsértés miatt feljelentést tesz az ügyben.