Kína;Szijjártó Péter;telepítés;ösztönzés;akkumulátorgyár;

2023-06-10 13:45:00

Szijjártó Péter bejelentette, hogy újabb akkumulátorgyár jön Magyarországra

A magyar külgazdasági és külügyminiszter két Kínának hálálkodó mondata között jelezte, nem állnak le, sőt, külön ösztönözni fogják, hogy a kínai befektetők még több üzemet hozzanak ide. 

Az elektromos akkumulátorgyártók Kínából, Magyarországot választják helyszínéül az európai tevékenységüknek, mert hazánk találkozási ponttá vált a keleti és a nyugati befektetőknek – vezette fel szombaton a kínai Jipin városában Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, hogy egy újabb „top tízbe tartozó” elektromos akkumulátorgyártó vállalat befektetését is hamarosan bejelentik. 

A tárcavezető a Facebook-videójában többször is hálálkodott Kínának, elsőként azért, hogy Magyarországot hívták meg díszvendégként a World Battery Conference nevű rendezvényre. – Az első év 2020 volt, amikor a kínai befektetők hozták a legtöbb befektetést Magyarországra és a jelenlegi adataik szerint az idei lesz a második ilyen év – nevezte meg okként, hogy korábban már bejelenthették a CATL és az EVE Energy óriási befektetéseit Magyarországra.

Annak ellenére, hogy például Debrecenben – mint azt megírtuk – egyre többen ellenzik az akkumulátorgyárak ide telepítését, különösen a környezeti veszélyek miatt, Szijjártó egy újabb Pekingnek szóló köszönetnyilvánítás után rögtön jelezte: „továbbra is ösztönözni fogjuk a kínai befektetőket, hogy bővítsék magyarországi kapacitásaikat vagy új európai gyáraikat Magyarországra hozzák”.

– Világviszonylatban  a 4. helyen szerepel hazánk az elektromos akkumulátorgyártás terén és amint ezek a befektetések befejeződnek az ország a második lesz. Magyarország és a Kínai Népköztársaság stratégiai partnerei egymásnak, mi úgy tekintünk Kínára, mint egy országra, mellyel az együttműködés jelentős előnyökkel jár (...) Ez a politika, ez a politikai stratégia óriási sikertörténet – áradozott Szijjártó Péter.