támogatás;per;végrehajtás;Belügyminisztérium;Országos Roma Önkormányzat;pénzvisszafizetés;

Félmilliárdot követel Pintér Sándor tárcája, perre készül az ORÖ

Az Országos Roma Önkormányzat fellebbezett a nem jogerős ítélet ellen, amely szerint a testületnek több mint félmilliárd forintos támogatást kell visszafizetnie – tájékoztatta lapunkat Lakatos Oszkár általános elnökhelyettes.

A Népszava számolt be a Belügyminisztérium és az ORÖ között folyó pénzügyi vitáról, így például arról is, hogy a tárca a követelés nagyobb részét, 323 millió forintot végrehajtás útján szeretne beszedni. A minisztérium kezdeményezésére az adóhatóság a földhivatalhoz fordult, kérve, jegyezzen be végrehajtási jogot az ORÖ Dohány utcai székházára.

A belügyi követelések még az előző ciklushoz, elsősorban a Farkas Flórián-féle Híd a munka világához programhoz kötődnek. Lakatos Oszkár, az ORÖ elnöki teendőket ellátó elnökhelyettese szerint politikai támadás zajlik, amelynek célja a roma testület ellehetetlenítése. Állítja, hogy a pénz jelentős részét már visszafizették. A minisztérium azonban jogsértőnek tartja, hogy az adósságrendezés a működési támogatásra szánt pénzből történt.

Korábban kerestük a Belügyminisztériumot, de kérdéseinkre nem jött válasz. A tárca most közleményben adta hírül, hogy pert nyert: a Fővárosi Törvényszék ítélete arra kötelezi az ORÖ-t, hogy kamatostul fizessen vissza a Belügyminisztériumnak (az Emberi Erőforrások Minisztériuma jogutódjának) 527 millió 100 ezer forintos, még 2016-ban folyósított támogatást.

A nem jogerős ítélet szerint a támogatások elszámolása során az ORÖ „olyan súlyos hibákat és hiányosságokat vétett, melyek lehetetlenné tették a támogatások felhasználásának ellenőrzését”, a követelés ezért jogszerű. Az ORÖ eleve késedelmesen nyújtotta be elszámolásait, azok „alkalmatlanok az elszámolási kötelezettség teljesítésére, a támogatási időszakon kívül eső és el nem számolható tételeket – például korábbi támogatás visszafizetése – is tartalmaznak”. A bíróság megállapította: méltányos módon több alkalommal is felhívták az ORÖ-t a hiányosságok pótlására, annak ellenére, hogy egyszeri mulasztása esetén is helye lett volna a teljes támogatási összeg visszakövetelésének.

A közlemény nem tért ki rá, de Lakatos Oszkár elmondása szerint a Belügyminisztérium a tartozásra hivatkozva nem hajlandó átutalni az ORÖ-nek a harmadik negyedévre járó állami támogatást (csak az iskoláik fenntartásához szükséges normatívát), ami egyet jelent azzal, hogy az országos önkormányzat fizetésképtelenné és működésképtelenné válik.

A minisztérium tájékoztatása szintén nem tartalmazza, Lakatos Oszkár viszont fontos körülményként említette: az ítéletben az is szerepel, hogy az ORÖ valóban nem törleszthette volna adósságát a működési támogatásból. Az ORÖ erre alapozva – azon túl, hogy fellebbezést nyújtott be az ítélet ellen – fizetési felszólítást küldött a Belügyminisztériumnak. Az elnökhelyettes azt kéri Pintér Sándor belügyminisztertől, intézkedjen, hogy a tárca utalja vissza az ORÖ-nek az adósság törlesztéseként eddig befizetett mintegy 945 millió forintot és annak kamatait, összességében tehát több mint 1 milliárd forintot. Lakatos Oszkár kérdésünkre hangsúlyozta, 

ha a tárca nem tesz eleget a fizetési felszólításnak, az ORÖ pert indít a Belügyminisztérium ellen.