Kína;Rogán Antal;Soroksár;vegyianyag;vegyianyag-elosztó;

2023-08-07 09:57:00

Orbán Viktor azt állítja, nem épül kínai vegyianyag-elosztó, az iratokat mégis döntés-előkészítésre hivatkozva titkolják

A Direkt36 birtokába került kormányzati iratok szerint a magyar és kínai fél 2023 szeptemberében akarja megkötni a hivatalos megállapodást.

Az Orbán-kormány tagadja, hogy – mint arról a Direkt36 a birtokába került iratok alapján írt – valóban kínai vegyianyag-elosztóközpont települne. Ám azt, hogy miért nem hozzák nyilvánosságra Rogán Antal erről szóló levelét, azzal magyarázzák, a „döntés megalapozását szolgáló adatról” van szó.

Korábban lapunk is beszámolt arról, hogy a portál kormányzati dokumentumok alapján közölte, Budapest XXIII. kerületében, Soroksáron, illetve Záhonyban egy olyan kínai vasúti vegyianyag-elosztó jöhet létre, amin keresztül Kína nemcsak Magyarország, hanem egész Európa akkumulátorgyárait és vegyi üzemeit el tudná látni különféle vegyi anyagokkal. A megszerzett iratokban „üzem” építéséről nem volt szó, a projekt kínai vegyi anyagok vasúti szállításáról és logisztikájáról szól.

Orbán Viktor miniszterelnök egy ezzel kapcsolatos ellenzéki kérdésre úgy reagált,

Közben azonban a Direkt36 egyik megkeresésére pont olyan választ adott a kormány, ami arra utal, hogy mégiscsak történtek előkészületek az ügyben. Az egyik kiszivárgott irat szerint Rogán Antal, a projektben illetékes Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője 2023 februárjában támogató levelet írt a kínai félnek. Amikor egy közérdekű adatigénylésben a portál megpróbálta kikérni a kabinetirodától ezt a levelet, akkor

A kabinetiroda a portálnak azt írta, hogy a kért levélcsomagot – mely Rogán levelén kívül a kínai partnerek által küldött válaszokat is tartalmazza – álláspontjuk szerint a törvény alapján nem kötelesek kiadni, „ha az adat további jövőbeli döntés megalapozását is szolgálja, vagy az adat megismerése a közfeladatot ellátó szerv törvényes működési rendjét vagy feladat- és hatáskörének illetéktelen külső befolyástól mentes ellátását, így különösen az adatot keletkeztető álláspontjának a döntések előkészítése során történő szabad kifejtését veszélyeztetné.”

A Direkt36 a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével pert indít a Miniszterelnöki Kabinetiroda ellen, hogy megkapja a kért dokumentumokat.

A kínai vasúti vegyianyag-elosztó projektről szóló döntés a Direkt36 birtokába került kormányzati iratok szerint már tavasszal megszületett, és az iratok arra is utaltak, hogy a hivatalos megállapodást a magyar és kínai felek 2023 szeptemberében tervezik megkötni.

A portál által megszerzett, a Miniszterelnöki Kabinetirodán készült dokumentumok a Kína – Európa Vegyianyag Kereskedelem Duális HUB Központ néven hivatkozott vasúti projektről azt is írták, hogy Kína akár évi 2 millió egységkonténernyi vegyi anyagot is Európába tudna küldeni vasúton. Az ezeket fogadó logisztikai központ egyik helyszínül