Mészáros Lőrinc;orosz oligarcha;luxusjacht;Várkonyi Andrea;Rose d’Or;Konsztantyin Sztrukov;

Putyin-párti orosz milliárdos tűnik fel az új NER-kedvenc luxusjacht körül

A superYachtFan.com nevű, magát jachtfigyelő és oknyomozó oldalnak nevező internetes portál szerint a hajó tulajdonosi struktúrája „egy magyar lízingcégen keresztül átalakult.”

Nem reagált lapzártánkig a közbeszerzésekből meggazdagodott Mészáros Lőrinc, illetve cége arra, hogy ki a tulajdonosa annak a hatvankét méteres, mintegy 26 milliárd forintba kerülő luxusjachtnak, amelynek a fedélzetén a 444.hu fotósa örökítette meg őt és feleségét az olasz partok közelében.

Az idén, Olaszországban, a hasonló luxushajókra specializálódott San Lorenzo gyárban épült Rose d’Or nevű, Máltán regisztrált jacht hivatalos tulajdonosi adatai titkosak. Ugyanakkor a superYachtFan.com nevű, magát jachtfigyelő és oknyomozó oldalnak nevező internetes portál ismeretei szerint korábban a hajó tulajdonosa

Konsztantyin Sztrukov, az ukrán kormány által szankciós listára tett Putyin-párti orosz milliárdos.

Igaz, hétfőn már elkezdték átírni a hajó adatlapját, lapzártánk idején egy helyen a tulajdonost ismeretlen magyar milliárdosra módosították. Azt is írták, hogy az oldalon, hogy a hajó tulajdonosi struktúrája „egy magyar lízingcégen keresztül átalakult.”

Megkerestük a jachtfigyelő oldalt, hogy megtudjuk, mi alapján írták eddigi tulajdonosnak Konsztantyin Sztrukovot, de lapzártánkig nem válaszoltak kérdéseinkre. Ugyanakkor a hajó neve is arra utalhat, hogy lehetett kapcsolat Sztrukovval.

A Forbes szerint a világ 55. leggazdagabbjának tudott Sztrukov Oroszország egyik legnagyobb aranybányájának is a tulajdonosa. Azt a hajót, amin a 444.hu munkatársa lefotózta Mészáros Lőrincet, Rose d’Or-nak, vagyis aranyrózsának hívják. Az aranybányás Sztrukovot ráadásul 

korábban már kötötték egy hasonló nevű, „arany” hajóhoz, a Reve d’Or, azaz aranyálomhoz.

Az orosz maffiózók, politikusok eltitkolt vagyonai után kutató brit-amerikai oknyomozó portál, a ruscrime.com 2022-es cikke szerint Sztrukové volt a szintén olasz San Lorenzoban, 2011-ben készült Reve d’Or. A portál szoros összefüggést talált az orosz bányamágnás luxusrepülőjének útjai és a Reve d’Or dalmáciai tengeri útja között. 2022-re a Reve d’Or eladósorba került 14 millió euróért.

Az orosz bányamilliárdos a putyini világ egyik fontos támasza, Sztrukov a hatalompárt, az Egységes Oroszország egyik legnagyobb anyagi támogatója. Az ok nem ismert, ám összefüggés lehet aközött, hogy a The Moscow Post 2022-es cikke szerint Sztrukov az utóbbi években odahaza egyre komolyabb jogi és anyagi problémákkal nézett szembe.